Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Kære student – nu er verden din!

»Men du skal tro på dig selv og din generation.«

3.P fra Øregård Gymnasium i Hellerup er blevet studenter og fejrer det ved Storkespringvandet i København fredag den 26. juni 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Huen er på hovedet. Eksamensbeviset er skrevet under. Du er klar til et livtag med den store verden. Til et liv, hvor du for første gang i årevis ikke er »elev«, men studerende. Til et liv, hvor du omsider kan kigge verden ud og finde den vej, der passer til netop dig.

En vidunderlig tid! Du kan vælge og vrage mellem nogle af de bedste uddannelser i verden. For selv om du måske ikke fik det allerbedste gennemsnit – så finder du jo nok noget, der ligner. Og du bliver med ét en fagperson og derfor taget anderledes alvorligt ude i verden. Du har fået en helt fantastisk frihed og siger tak ved at leve op til et ansvar.

Ikke alle er enige om, hvad det ansvar indebærer. Nogle mennesker ser for eksempel samfundet som et redskab til deres personlige lykke. Andre har mere blik for de større linjer og foretrækker unge mennesker med fokus på fællesskabet. Eller med omskrivning af kendte ord: »Spørg ikke, hvad verden kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for verden.«

Dig eller verden? Sandheden er nok lidt begge dele: Et oplyst samfund skal sikre individerne de bedste muligheder for udvikling. Men det er lige så vigtigt, at du forvalter dine egne muligheder med hjerte for almenvellet. Vigtigt for vores alle sammens fremtid. Og i sidste ende vigtigt for dig selv.

Fællesskabet har i hvert fald allerede gjort sit. Unge i Danmark har aldrig haft nemmere adgang til personlig lykke. Nogle af dine oldeforældre og bedsteforældre kan sikkert fortælle uhyrlige historier om manglende frihed i deres tid. De havde stort set ingen muligheder for social opstigen, for at være deres egen lykkes smed, for at blive noget andet end deres forældre. De skulle for eksempel tit have penge med hjemmefra. Og de skulle tit være drenge. Ikke at alle de problemer er væk endnu. Men vi er godt på vej med løsninger på de fleste. Verden ligger i den forstand mere åben for dig end nogensinde.

Men du skal tro på dig selv og din generation. Dine bedsteforældre kan måske godt give dig indtryk af, at alle var dygtigere dengang. At de selv fik langt større udfordringer i skolen. At de unge i dag kun kan det halve. Men det passer ikke. Alle bliver hele tiden bedre til næsten alt. De ældre husker muligvis fagene i »3. mellem« som langt over vores dages niveau. Men fagene på mange skoler er i virkeligheden mere avanceret i dag. Ikke engang dine veluddannede forældre kan nødvendigvis hjælpe dig med lidt 9. klasses matematik længere – hvilket du sikkert allerede har opdaget.

Konklusion: Din eksamen er i hus. Verden ligger åben for dig. Og du skal til gengæld holde dig åben for verden. Når du engang har taget en uddannelse og er blevet en brik i samfundets store spil, så kig dig tilbage. Glæd dig over de muligheder, netop din generation havde glæde af. Og vær med til at gøre dine børns muligheder bedre endnu. Så skal det nok gå alt sammen. Hjertelig tillykke!