Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Kære S, drop misundelsen og glæd jer over skattelettelser til alle

Procentuelle skattelettelser gavner alle, selvom der i absolutte tal naturligvis er forskel på gevinsten afhængig af udgangspunktet. Denne banale sandhed er tilsyneladende først gået op for Socialdemokratiet nu.

»Liberal Alliances gave til Fritz- og Poul-segmentet med dyre både i Vedbæk, Skovshoved og Rungsted,« sagde Jesper Petersen om forslaget om at sænke afgiften på lystbådeforsikringer. Nu kalder han sin udtalelse fra efteråret for »unuanceret«. Her nyder folk på Rungsted Havn sommervejret 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

De fiktive pastelfarvede rigmænd Fritz og Poul fra DR2-satireprogrammet »Rytteriet« blev i efteråret brugt som politisk skyts, da Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen hånede regeringens finanslovsudspil og særligt forslaget om at sænke afgiften på lystbådeforsikringer.

»Liberal Alliances gave til Fritz og Poul-segmentet med dyre både i Vedbæk, Skovshoved og Rungsted,« kaldte Jesper Petersen forslaget, som blev vedtaget i folketingssalen sidste uge.

Flere af hans partifæller fulgte trop med lignende udtalelser, blandt andet gruppenæstformand Dan Jørgensen, som beskyldte regeringen for at lade velfærden »betale for, at nogle af de superrigeste i dette samfund kan få billigere lystbåde«.

Den årlige afgift nedsættes fra 1,34 procent til 1,0 procent af den værdi, som fartøjet er forsikret for, så det bliver billigere at forsikre et lystfartøj og færre dermed får lyst til at have deres båd liggende uden for landets grænser med den nedsatte økonomiske aktivitet i Danmark, det medfører. Ændringen kommer til at koste staten 20 millioner kroner og er i virkeligheden en tilbagerulning af en seks år gammel stramning vedtaget under den daværende socialdemokratiske regering.

Alle danskere, der ejer en kaskoforsikret sejl- eller motorbåd, vil få glæde af afgiftslettelsen, men det er klart, at ejerne af de største både får de største lettelser. Sådan er det som bekendt med procentregning: Afhængig af udgangspunktet er der forskel på resultatet i absolutte tal, selvom der er en effekt for alle.

Denne banale sandhed er pludselig gået op for Socialdemokratiet. På trods af efterårets hånende ord trykkede partiets medlemmer på den grønne knap sidste uge og var med til at stemme forslaget igennem

Af Skatteudvalgets betænkning fremgår det, at Socialdemokratiet alligevel har besluttet sig for at støtte afgiftsnedsættelsen, fordi afgiften udgør en betydelig del af forsikringssummen »også for ejere af mindre og mere folkeligt tilgængelige både«.

Jesper Petersen kalder nu sin udtalelse fra efteråret for »unuanceret«, ligesom han siger, at han er blevet bevidst om, at man med afgiftsnedsættelsen kommer en stor gruppe »helt almindelige danskere« i møde.

Herfra skal der bestemt kun lyde applaus for den socialdemokratiske kovending. Det er dejligt, at det store parti tilsyneladende har fået en større forståelse for skattelettelsernes logik, og man kan håbe, at dette skift smitter af på de bredere skattediskussioner.

Letter man skatten i bunden, kommer det alle danskere til gode. Det skal man omfavne og glæde sig over i stedet for at forfalde til bitter misundelse over, at de højestlønnede naturligvis får et større beløb i hånden end de lavestlønnede. Procenterne virker jo også den anden vej: De højestlønnede bidrager med et større beløb til fællesskabet end de lavestlønnede.

Billigst og mest effektivt er det at nedsætte eller helt fjerne topskatten, men den diskussion er som bekendt død. At lette skatten i bunden er dog heller ikke dumt, og vi må håbe, at skattelettelser igen kommer på bordet efter et valg.

Selv hvis statsministeren kommer til at hedde Mette Frederiksen, er det ikke nødvendigvis et forfængeligt håb. Selvom Socialdemokratiet meget nødig taler om det i dag, fik vi faktisk nogle ganske fine skattelettelser, sidst vi havde en socialdemokratisk regering.

AMALIE LYHNE