Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Jødehad skal bekæmpes

»Når man veksler den modstand og harme, man måtte føle over for Israels politik, til chikane og det, der er værre, over for jøder i Danmark, er det udtryk for ren og skær racisme.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis nogen var i tvivl om, at der i Danmark florerer et stærkt og aggressivt jødehad, må de revidere deres opfattelse efter weekendens angreb på Synagogen. Den formodede gerningsmand, Omar Abdel Hamid El-Hussein, satte handling bag sine ord og det had, han gennem hele sit liv har næret til Israel og verdens jøder, da han likviderede en jødisk vagt i Krystalgade. Heldigvis måtte han flygte, før det lykkedes at trænge ind til en jødisk konfirmationsfest indenfor.

Antallet af chikaner mod jøder i Danmark er vokset støt. 43 antisemitiske handlinger blev registreret i 2013. Fire af dem var overfald. Dertil kommer alle dem, der ikke registreres. Sidste år trængte fire maskerede mænd ind på den jødiske Carolineskolen og skrev antijødiske slagord på skolens vægge. I dag er skolen beskyttet af bevæbnet politi. Dengang blev den konservative københavnske politiker Rasmus Jarlov udsat for skarp kritik især fra venstrefløjen, fordi han tillod sig at arrangere en demonstration til støtte for de danske jøder. I dag bør ingen være i tvivl om, at truslen mod jøder fra herboende muslimer er i en beskæmmende kategori helt for sig.

Læs også: Nyhedsoverblik - Terror i København

Antisemitisme og jødehad må og skal bekæmpes. I skolen, i boligområder, i fængsler, og hvor den måtte findes. Det er helt på sin plads, som statsministeren har gjort det, at udtrykke sympati og sige, at et angreb på det jødiske samfund er et angreb på hele Danmark. Men det er ikke nok. Når man veksler den modstand og harme, man måtte føle over for Israels politik, til chikane og det, der er værre, over for jøder i Danmark, er det udtryk for ren og skær racisme. Og som sådan skal det opfattes, og sådan skal det bekæmpes – med nul tolerance. Palæstinensiske og andre forældre har et kæmpe ansvar for at opdrage deres børn til at skelne mellem en mellemøstlig konflikt, som de tilsyneladende føler sig som en del af, og en jødisk befolkningsgruppe, som har en grundlovssikret ret til at udtrykke sig og udfolde sin religion i et frit samfund.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu opfordrede efter weekendens terrorangreb i København de europæiske jøder til at rejse til Israel, som »er deres hjem«. Fordi de bliver angrebet i Europa. Netanyahus ord var en gentagelse af, hvad han udtrykte efter terrorangrebet i Paris, Men det gør det ikke mere rigtigt. Jøder må naturligvis som alle andre selv beslutte, hvor de vil leve og slå sig ned. Men der skal ikke herske tvivl om, at de europæiske lande – nøjagtig som Israel – gør hvad de kan for at bekæmpe terroren, også mod jøder.

Læs også: Bred enighed om at garantere jøders sikkerhed

Et samfund skal være i stand til at beskytte sine mindretal. Europas historie betyder derforuden, at vi har en særlig forpligtelse til at passe på de jødiske samfund. Opgøret med jødehadet må gøres til en aktiv del af ikke bare programmerne for afradikalisering, men for hele den politiske og følelsesmæssige selvrefleksion, som er i gang efter de dramatiske begivenheder i København. En massiv politibeskyttelse er kun det første skridt. Det næste er at tage fat i de familier og miljøer, hvorfra hadet spredes.