Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Jo, ytringsfriheden er truet

»Realiteten er, at ekstremister under påberåbelse af en profet og hans ære bedriver terror mod civile borgere i de lande, der ellers sikrer dem demokratiske rettigheder.«

Læs mere
Fold sammen

Det satiriske magasin Charlie Hebdo, der blev mål for terrorangrebet i Paris onsdag, var frygtløst. Magasinet, der forhåbentlig vil overleve med nye medlemmer af redaktionen, befinder sig politisk på venstrefløjen. Ikke en venstrefløj som den kendes i Danmark, men på den venstrefløj der har lighed og lige vilkår for alle som mål. Tydeligvis mente og mener Charlie Hebdo, at der ikke kan gives særlige rettigheder til bestemte grupper. Hverken adel eller borger, seksuelle minoriteter eller præster, imamer eller religioner skulle på forhånd have særstatus som urørlige. Alle måtte tåle at blive udsat for spot, spe og forhånelse. Udplukket af magasinets forsider, som vi bragte i denne avis torsdag, viser, hvor bredt og skånselsløst Charlie Hebdos satiriske streger ramte. I 2011 kostede den redaktionelle linje avisen et brandattentat, og onsdag kostede den kompromisløse brug af ytringsfriheden 12 mennesker livet.

Læs også: Nyhedsoverblik - Charlie Hebdo

I Danmark har venstrefløjen haft et andet udgangspunkt for diskussionen om ytringsfrihed og islam. Naturligvis har alle taget afstand fra vold, både under Muhammed-krisen og senest efter terrordrabene i Paris. Men siden Muhammed-krisen har centrum-venstre i Danmark lagt afstand til den satire, der ramte islam. Et dagblad har endda under trussel om en retssag officielt givet en undskyldning og betalt erstatning til efterkommere af Muhammed, alt imens man har gentaget mantraet om at »ytringsfriheden ikke er truet«.

Efter angrebet på Charlie Hebdo burde det stå klart, selv for en blind dansk venstrefløj, at ytringsfriheden vitterligt er under pres af grupper, der kræver særrettigheder i form af fritagelse for kritik og satire. Nogle muslimske indvandrere i Danmark lever i højere grad end andre af offentlig forsørgelse. Ergo ser venstrefløjen muslimske indvandrere som en svag gruppe, der har krav på fritagelse for kritik. Dermed bliver man blind for, at muslimer er lige så forskellige som andre, og blind for, at nogle radikaliseres, så de vil os det ondt.

Læs også: Fordøm terroren, ikke muslimer generelt

Realiteten er, at der også i svage grupper findes mennesker med fascistiske opfattelser. Egenskaber, som en venstrefløj burde være de første til at slå ned på. Realiteten er, at ekstremister under påberåbelse af en profet og hans ære bedriver terror mod civile borgere i de lande, der ellers sikrer dem demokratiske rettigheder, forsørger dem, uddanner deres børn og beskytter dem. Og realiteten er også, at denne terror har ført til, at redaktører tænker sig om en ekstra gang, inden de beslutter sig for at bringe en satirisk tegning af Muhammed. En satirisk tegning af paven eller Jesus på korset er, sammenlignet med en Muhammed-karikatur, uproblematisk. Chefredaktøren på Jyllands-Posten, der bragte Muhammed-tegningerne for snart ti år siden, forklarede torsdag, at avisen undlod at bringe såvel Muhammed-tegninger som de islamkritiske forsider fra Charlie Hebdo blandt andet af hensyn til medarbejdernes sikkerhed.

Efter terroren i Paris bør den danske venstrefløj tage Charlie Hebdo til sig som et forbillede fremfor et skræmmebillede. Efter Paris bør kritikken af religiøs terror ikke dæmpes, men skærpes.