Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Ja til et skævere Danmark

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udviklingen mod et skævere Danmark går virkelig stærkt i disse år. Kun Sverige kan måle sig med Danmark, når det gælder fraflytning fra landområderne til storbyerne. Fraflytningen fra landområderne, også på Sjælland, er åbenbart ustoppelig, uanset hvor mange milliarder, de såkaldt »rige« kommuner tvinges til at aflevere til de kommuner, der mister skatteydere.

Der findes næppe en nulevende politiker, som ikke siden sin pure ungdom har hørt om egnsudvikling og om at investere i et mindre skævt Danmark. Men erfaringen er altså, som det blev dokumenteret på Kommunernes Landsforenings årsmøde i Aalborg i sidste uge, at befolkningen marcherer i højt tempo mod byerne, særligt de største byer. 22 procent af befolkningen bor nu i storbyerne, hvilket er en stigning på seks procent siden 2007. 71 procent bor i store og mellemstore byområder, og det er på mange måder særdeles positivt, fordi væksten i Danmark især skabes i storbyerne. København og de største byer er vækstmotorerne i Danmark. Hvis ikke folk frivilligt var flyttet dertil, måtte man have lokket dem til at flytte dertil.

Men de tilbageblevne borgere i det såkaldte »udkantsdanmark« efterlades selvfølgelig med nogle problemer, når de erhvervsaktive og deres skattebetalinger er væk. Nogle borgmestre har reageret ved at kræve endnu flere penge fra de »rige« kommuner. Men de 11 milliarder kr., der allerede strømmer fra blandt andet hovedstadsområdet til udkanterne, har jo ikke vendt udviklingen. Udligningsordningen virker egentlig dobbelt forkert, fordi man på den ene side skader vækstmulighederne i de kommuner, hvor pengene tages fra, og på den anden side ikke får det ønskede resultat i modtagerkommunerne. Og at kræve endnu flere penge kan dårligt lade sig gøre. Gentoftes borgere sender allerede næsten halvdelen af kommunens indtægter videre til andre kommuner, og af en ekstra krone i kommunekassen skal 92 øre sendes videre. Borgmester Hans Toft (K) har ret i, at for Gentofte er der ikke tale om en udligningsordning, men om konfiskation.

Spørgsmålet er, om ikke tiden er inde til at acceptere borgernes ønsker om, hvor de vil bo. Spørgsmålet er, om ikke man skal bruge flere af udligningsmilliarderne til at fjerne tomme huse og døde landsbyer. Både for at områderne er til at holde ud at bo i for de tilbageværende og for at undgå, at storbykommunerne eksporterer sociale klienter. I eksempelvis Lolland kommune er halvdelen af tilflytterne på overførselsindkomst.

Spørgsmålet er, om ikke man skal fjerne restriktionerne på turisterhvervene, så andre end danskere kan eje sommerhuse. Spørgsmålet er, om ikke man skal fremme mulighederne for at byhuse i smukke, men uddøende små provinsbyer kan blive til fritidsboliger for danskere og udlændinge. Spørgsmålet er, om ikke tiden er inde til at se realiteterne i øjnene og sige ja til et skævere Danmark. Og samtidig sige ja til at give de tilbageblevne realistiske muligheder for drive erhverv, herunder turisme, og en rimelig udnyttelse af kystnære områder.