Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Ingen vækst uden reformer

»Hammeren skal falde, hvis man snyder med andre skatteyderes penge.«

Læs mere
Fold sammen

Dansk Industris topchef Karsten Dybvad gjorde forleden et forsøg på at trække regeringen tilbage på reformsporet. Uden centrale reformer udebliver væksten, argumenterede DI-chefen i Berlingske midt i den højlydte debat om flygtninge og udemokratiske imamer. Ifølge DI-chefen skal arbejdsudbuddet øges med 125.000 personer inden 2025, hvis vi skal drømme om en økonomisk opblomstring i Danmark, der kan sikre velfærdssamfundet for børn og børnebørn.

Faktum er, at antallet af danskere i den arbejdsdygtige alder mellem 18 og 64 år er faldet med næsten 80.000 siden finanskrisen, og det betyder, at der er færre til at arbejde og skabe indkomst. Fem centrale punkter i DIs plan skal alene øge udbuddet af arbejdskraft med 90.000 mennesker, og planen ligner sund husmorfornuft.

Pensionsalderen skal op fra 67 til 68 år i 2025 og derefter stige i takt med levetiden. Et ukontroversielt forslag i lyset af, at vi lever og er sunde og aktive længere. Ja tak til det. DI vil også stille større krav til de arbejdsløse om at stå til rådighed, når der rent faktisk byder sig et job. Og dagpengemodtagerne skal sanktioneres, hvis de ikke gør det. Det kan ingen være uenig i. Hammeren skal falde, hvis man snyder med andre skatteyderes penge.

Førtidspensionen skal afhænge af pensionistens arbejdsevne. Ja, hvad skulle den ellers afhænge af? Hvis man kan arbejde lidt, skal man naturligvis gøre det til glæde for sig selv og samfundet. DI vil sikre, at kun personer med permanent nedsættelse af arbejdsevnen får førtidspension, og foreslår derfor at revurdere de nuværende førtidspensionister. Den tanke er værd at forfølge. DI vil også gerne ansætte flere udlændinge. Industrien mangler faglærte som smede og IT-medarbejdere. Nogle af dem skal hentes uden for EU, og de skal have nemmere adgang, ligesom specialister og forskere allerede har. Hvis det kan sikre dansk eksportindustri, så ok til det også.

Afskaffelse af topskatten rammer lige ned i den altid slumrende lighedsdiskussion. Venstrefløjen ser topskatten som værktøjet par excellence til at sikre udligning af danskernes indkomster. Men samme venstrefløj glemmer, at der er langt større udligningseffekt i striben af sociale ydelser som SU og boligydelser for slet ikke at tale om gratis goder som skole, sundhed og uddannelse. Fuld afskaffelse af topskatten vil formentlig være en rød klud for Dansk Folkeparti. Derfor kan det ende med et politisk kompromis, hvor regeringen nøjes med at vælge at skrue topskattegrænsen endnu et nøk opad, så endnu flere middelklassedanskere som metalarbejderen, der kører taxa i fritiden for at tjene ekstra, slipper for topskatten, og kun de allerrigeste skal betale de ekstra 15 pct. i skat.

Den røde side af Folketinget aviser DIs forslag som »gammeldags og nærmest ubegavede« og karakteriserer dem som »klassekamp fra oven«. Dele af samme venstrefløj er samtidig kritisk over for regeringens flygtningepolitik og blind for, at øgede flygtningeudgifter kræver flere skatteindtægter. Flere skatteindtægter kommer via reformer – hvor skulle de ellers komme fra? Den erkendelse bør brede sig i Folketingets blå blok til Dansk Folkeparti. Regeringen bør mande sig op til at tage hul på reformprocessen. DIs udspil er et godt sted at starte.