Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Imamer skal ikke være de kriminelles mellemmænd

Grimhøjmoskeens talsmand Oussama El Saadi i Gellerup i Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en ualmindelig ubehagelig cocktail, der bliver blandet, når imamer fungerer som mæglere mellem voldelige og dybt kriminelle indvandrerbander. Det skete i København for cirka en måned siden, og nu gentager det sig tilsyneladende i Aarhus, fortæller Oussama El Saadi, formand for Den Muslimske Sammenslutning.

Imamer fra Grimhøjmoskeen i Gellerup har samlet banderne fra området til et mæglingsmøde. Angiveligt handler det om banderne »Brabrand« og en Aarhus-gren af »Loyal To Familia«, som imamerne fra den berygtede moské fungerer som mellemmænd for.

Grimhøjmoskeen er kendt for at stille sig helt uden for danske normer og værdier og for sin yderligtgående tolkning af islam. Det blev tydeligt udstillet i TV-dokumentaren »Moskéerne bag sløret«, som for to år siden afdækkede, at stedets imam underviste kvinder og børn i, at utro muslimske kvinder og frafaldne muslimer ifølge Koranen skal piskes eller stenes. Ligesom en muslimsk kvinde ikke må sige nej til sex med sin mand. Flere af de rabiate unge muslimer, som er rejst til Syrien for at kæmpe sammen med Islamisk Stat, har haft deres gang i netop Grimhøjmoskeen.

Derfor bør det få alle advarselslamper til at blinke, at netop imamerne herfra tilsyneladende har så nære forbindelser til de voldelige bander, at de føler sig kaldet til at mægle. Oussama El Saadi forklarer i Berlingske, at det er helt naturligt, og at det sker som en forlængelse af politiets arbejde. Men han tager helt fejl.

Imamer og moskéer skal ikke fungere som parallelsamfundets selvbestaltede retsinstans. I Danmark er det politiet og domstolene, der har den rolle, uanset om det er på Nørrebro, i Gellerup eller hvor som helst i landet. Derfor er imamernes opgave ligesom alle andres at gå til myndighederne med deres viden om ulovligheder og kriminelle elementer i stedet for at ophøje sig selv til fredsmæglere.

Jo, det er godt, at der kan sættes en stopper for vold, drab og skyderier, som rammer uskyldige mennesker. Men det skal ikke ske gennem fordækte religiøse aftaler, som ingen uden for de muslimske miljøer kan få indsigt i indholdet af. Banderne og de hårdkogte kriminelle skal have deres straf, bringes til at forstå og respektere de regler og love, som gælder i Danmark, og ikke rulles ind i et shariasystem med blodpenge og en retsorden, som er helt og aldeles udansk.

Læs også: Bekymret Martin Henriksen: Vi er ved at få en ny type parallelsamfund i Danmark

Fredsaftaler af den art, vi har set på Nørrebro og i Aarhus, er en hån mod retsfølelsen og tildeler tvivlsomme overhoveder en magt og en prestige, som de under ingen omstændigheder skal have i et verdsligt samfund.

Man indgår ganske enkelt ikke den slags aftaler med forbrydere med vold og drab på samvittigheden. Det udstiller et samfund, der har spillet fallit. Hvis ikke alle hjælper til med at få de kriminelle sat bag tremmer – uanset hvor man befinder sig – vil deres forbryderiske adfærd fortsætte både i det åbne og i det skjulte. Politiet har sat store ressourcer af til at bekæmpe dette uvæsen, og heldigvis ser det ud til, at det sker med et vist held. I hvert fald føres flere og flere væk i håndjern. Og det er det, der skal til.