Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Igen kørte en væsentlig debat om parallelsamfund i grøften

»Vi bekæmper ikke parallelsamfund ved at skabe hysteriske symbolpolitiske shitstorme.«

Asylsøgere på Langeland gør sig klar til at modtage besøg af dronning Margrethe. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En solid omgang venstreorienteret fake news hærgede i weekenden de sociale medier. Baggrunden var, at regeringspartierne og DF var blevet enige om en vedtagelsestekst om integrationen i boligområder, der lød sådan: »Folketinget konstaterer med bekymring, at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er over 50 procent. Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark.« Teksten blev omgående udlagt, som om partierne havde vedtaget, at visse danskere slet ikke var danskere alligevel, og oppositionspolitikere, meningsdannere og andet godtfolk så en mulighed for at føre forfærdet symbolpolitik med hashtag som #ViErLigeDanske.

Formuleringen var heller ikke videre elegant. Indvandrere og efterkommere med dansk statsborgerskab er også danskere, så i stedet for at skrive, at »danskere ikke bør være i mindretal«, skulle man have skrevet, at »borgere med etnisk dansk baggrund ikke bør være i mindretal«.

De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, ærgrede sig da også over teksten og erkendte, at politikerne kunne have formuleret sig bedre. Khader, der er en af forslagsstillerne, er i øvrigt selv af ikke-vestlig oprindelse og vil næppe rubricere sig selv som ikke-dansk.

Men på trods af diverse hensigtserklæringer og forsøg på brandslukning blev Nürnberg-racelovene flået ned fra hylderne, og »dramaqueens« som forfatteren Carsten Jensen og Anders Ladekarl fra Røde Kors beskyldte regeringen for at så splid mellem befolkningsgrupper og levere et brandattentat på demokratiet. Formuleringen betød med andre ord, at en væsentlig debat om bekæmpelse af parallelsamfund kørte i grøften. Endnu en gang.

Det er af indiskutabel vigtighed, at vi får nedbragt antallet af ghettoer og gjort op med parallelsamfund. En ghetto er defineret ud fra antallet af indvandrere, kriminalitet, arbejdsløshed, indkomst og uddannelsesniveau. Ved at nedbringe antallet af indvandrere kan man konkret gøre noget ved et af de forhold, der er årsag til ghettoproblemerne. Vedtagelsen vil betyde, at boligsøgende ikke længere skal vurderes ud fra, om de har arbejde eller er på offentlig forsørgelse, men også ud fra herkomst.

Hertil kan man indvende, at vi lever i et land, hvor man frit skal kunne bosætte sig, hvor man vil, uanset etnicitet, men det er nu engang sådan, at ghettodannelse og parallelsamfund ikke er gavnlige for integrationen.

Det er en retorisk »os-og-dem«-opdeling heller ikke, og misforståelserne, bevidste eller ej, omkring regeringens vedtagelsestekst understregede, hvor højeksplosiv integrations- og danskhedsdebatten er. Det så vi også sidste år, hvor indfødsretsprøve, frikadeller, flag, Olsen Banden-referencer, og hvad det vil sige at være dansk, blev debatteret for fulde gardiner.

Kort sagt er du dansk, når du er dansk statsborger og føler dig dansk, og vedtagelsesteksten forsøger ikke at tage statsborgerskabet fra nogen. Det er fair at blive vred og forarget over en upræcis tekst, men vi bekæmper ikke parallelsamfund ved at skabe hysteriske symbolpolitiske shitstorme og himle op om Nürnberg-love og brandattentater. Her hjælper kun konkrete indsatser – og at højrefløjen bliver bedre til at formulere sig.