Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

I en ideel verden var det kvoteflygtninge, vi tog imod. Men

Foto: Bent K Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bør ikke være nogen diskussion om, at det principielt er et håbløst forkert skridt, Danmark tager, når et flertal i Folketinget efter alt at dømme inden længe vedtager at melde Danmark ud af FNs ordning med kvoteflygtninge. Selv de partier, der taler for udmeldelsen, anerkender for så vidt dette. I en ideel verden var det kvoteflygtninge, vi tog, snarere end de spontane asylsøgere, der ankommer ad forskellige veje til Europa og søger frem mod en foretrukken destination, hvor de melder sig hos myndighederne i håb om at opnå flygtningestatus.

For det er de spontane asylsøgere, der er det store problem. De udstiller, at Europa alt for længe har været ude af stand til at beskytte sine egne, ydre grænser, og at de principper, det internationale asylsystem i årtier har bygget på, blandt andet gennem Dublin-forordningen, reelt er brudt sammen. De er brikker i en asylindustri drevet af blandt andet kyniske menneskesmuglere, som ingen kan være tjent med at understøtte. Og migranternes og flygtningenes strabadserende rejser mod det forjættende kontinent indebærer desværre, at alt for mange mennesker omkommer særligt under den farefulde færd over Middelhavet.

Det er et system, en industri, som alle ville være tjent med at få gjort endeligt op med, også fordi det er så uretfærdigt: I virkeligheden er det i mange tilfælde nogle af de mest ressourcestærke flygtninge, som ad disse veje får asyl, mens andre, der i højere grad kunne have hjælp behov, lades tilbage og i stikken.

Problemet er blot, at verden ikke er ideel. Selv om flygtningepresset mod Europa og mod Danmark er taget af i forhold til, da flygtninge- og migrantkrisen toppede i 2015/16, er de grundlæggende problemer endnu ikke løst. Og for Danmarks vedkommende venter et yderligere pres, når mange af de mennesker, der fik asyl her i landet i 2015 og 2016, får ret til familiesammenføring.

Vi ved, at muligheden for at sikre en fornuftig integration også hænger sammen med antallet af flygtninge og migranter særligt fra Mellemøsten og Afrika, som kommer hertil. Den årlige rapport fra Danmarks Statistik, »Indvandrere i Danmark«, hvis 2017-udgave udkom i denne uge, bekræfter blot dette. Realiteteten er, at mange flygtninge ender som indvandrere. Og realiteten er, at indvandrere fra ikke-vestlige lande og deres efterkommere ofte udgør en fortsat udfordring for det danske samfund: De klarer sig dårligere i skolen, beskæftigelsen blandt dem er lavere, alt for mange lever på overførselsindkomst, og kriminalitetsraterne er for nogle gruppers vedkommende forfærdende.

På den ene side har man altså et asylsystem, der er brudt sammen, og hvor de holdbare, permanente løsninger ikke er fundet endnu. På den anden side har man et system med kvoteflygtninge, som egentlig er det ideelle, men hvor man – som Danmark nu gør – kan handle for at begrænse tilstrømningen og dermed presset også i forhold til integrationen.

Derfor er det i den reelle verden et begrundet skridt, et politisk flertal nu er ved at tage, hvis man melder Danmark ud af FNs kvoteordning, også selv om det er principielt forkert. Der er til gengæld heller ikke nogen tvivl om, at vi straks bør træde ind i ordningen igen, hvis der findes solide og holdbare løsninger i forhold til det sammenbrudte, spontane asylsystem.