Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Hvor går Løkkes røde linje?

»Hvis Dansk Folkeparti tror, at partiet kan få mere DF-politik igennem med Enhedslisten og de Radikale, så er det tid at bekende kulør.«

»Meget ser ud til at være gået galt mellem regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti.« Her ankommer Kristian Thulesen Dahl til et møde. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Regeringen har brug for at vende skråen og har givet sig selv en tænkepause. Den skal bruges til at overveje et nyt udspil om boligskatten. Det har været nødvendigt, fordi væsentlige elementer i den model, som man tidligere spillede ud med, har vist sig ikke at kunne samle flertal. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har i uskøn forening valgt bl.a. andet at blokere en ens ejendomsværdiskat i procent for alle. Også fastfrysningen af den kommunale grundskyld er der uenighed om. Så påsken skal bruges på at tænke.

Et godt råd til Lars Løkke Rasmussen i den nuværende situation er at tænke lidt dybere over den situation, regeringen befinder sig i. Nok er det ministre fra Venstre, de Konservative og Liberal Alliance, der sidder på taburetterne, men reelt har regeringen vist sig ikke at være herre i eget hus. Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har rottet sig sammen i den ene sag efter den anden. Derfor er der brug for, at regeringstoppen trækker en rød streg og fortæller, hvor meget den vil finde sig i at blive drevet rundt i manegen.

At alliancen af S og DF bestemmer, hvor en ny politiskole i Jylland skal ligge og reelt dikterer indholdet af en ny taxalov, som sender kørselstjenesten Uber ud af landet, er mindre ydmygelser, der måske er til at leve med. Og måske kan man finde et kompromis om boligskatten, hvor nogle af regeringens elementer bliver bevaret. Langt værre er det, at regeringen er ved at miste grebet om sin økonomiske politik.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti truer med at blokere for både lettelser af topskatten, reform af uddannelsesstøtten og en hurtigere indfasning af en senere pensionsalder. Hvis det viser sig, at regeringen i virkeligheden står ansigt til ansigt med et alternativt flertal i Folketinget, som har dikteret et dybt skadeligt reformstop, er det ikke kun til skade for regeringen, men også for Danmark

Meget ser ud til at være gået galt mellem regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti, og der er tydeligvis brug for både kaffe og tillidsskabende foranstaltninger mellem regeringen og ordførerne fra DF, som synes mest optaget af at køre stormløb på skiftende ministre. Men det bliver også mere og mere påtrængende, at statsministeren, som har sagt, at han ikke vil være statsminister for enhver pris, træder i karakter og gør det klart over for Kristian Thulesen Dahl, hvor grænsen går for, hvad han vil finde sig i.

Hvis Dansk Folkeparti tror, at partiet kan få mere DF-politik igennem eller blot føler sig bedre hjemme med Enhedslisten og de Radikale, så er det tid at bekende kulør. Det kunne DF-formanden passende bruge sin påskeferie på.

Der er ganske vist tegn på, at det økonomisk går bedre for Danmark, men det er langtfra prangende, og væksten er stadig lav. Derfor er der fortsat brug for reformer, der kan skabe større vækst og dynamik. Og der er brug for reformer, som kan skabe et provenu, så der er råd til de vækstinitiativer, som regeringen snart ventes at præsentere. Dansk Folkepartis bud på at finansiere vækstinitiativer var i denne uge at forhøje selskabsskatten fra 22 til 23 procent, hvilket kun vil skade Danmarks muligheder for at kunne tiltrække udenlandske virksomheder. Det virker ikke seriøst og understreger desværre blot, hvor langt partierne er fra hinanden.