Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Hvad stiller vi op med den voksende uddannelseskløft?

Grundskolen og gymnasiet skal indrettes til børn og unge, der kan finde ud af at forberede sig, række hånden op og selvstændigt tilegne sig stoffet.

Elever på Ørestad Skole. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er et af de bedste lande i verden at være kvinde i; alligevel diskuterer vi igen og igen ligestilling ud fra det perspektiv, at det ikke er tilfældet. At det er meget vanskeligere at lykkes som kvinde end som mand, og at den manglende lige repræsentation af mænd og kvinder i bestyrelser og direktioner er udtryk for, at kvinder forskelsbehandles på betænkelig vis.

Når det kommer til skolesystemet, ser vi også en række markante forskelle på de to køn, men sjældent forskelle, der giver anledning til lange paneldebatter hos Dansk Kvindesamfund og ligesindede. Mærkeligt nok, for forskellene vokser på drenge og piger, og de kan få alvorlige følger senere i livet.

En af forskellene handler om karakterer. En ny analyse fra Den Sociale Kapitalfond viser, at pigerne spurter fra drengene, når det kommer til at få gode karakterer i dansk og matematik. Mens piger i 2008 lå 0,5 karakterpoint højere end drenge, er forskellen nu 0,85, når eleverne afslutter dansk og matematik i grundskolen.

Har vi fået skruet en grundskole sammen, så drenge er bagud på point i 9. klasse? Favoriserer undervisningen pigerne? Hvad stiller vi op med den gruppe af drenge, der måske har et lyst hoved, men er ude af stand til at sidde stille særligt længe ad gangen? Og hvis vi fremskriver udviklingen med en voksende kløft – hvad bliver så konsekvensen?

Allerede nu kan vi konstatere, at det får konsekvenser for drenges mulighed for at komme i gymnasiet. Her går tendensen i retning af mere og mere skærpede krav. Sidste år blev der vedtaget en gymnasiereform, der fastslog, at man mindst skal have 5 i årskarakter og et gennemsnit på 2 i folkeskolens afgangseksaminer for at komme videre på gymnasiet. Den reform kommer selvsagt til at sortere en masse drenge fra, også velbegavede drenge.

Pigerne er i forvejen i overtal på de fleste gymnasier. Det er de også på flere af de videregående uddannelser. Det har imidlertid heller ikke vakt videre bekymring blandt ligestillingsforkæmperne; her er man i stedet optaget af, at alt for få professorer er kvinder.

Men når det kommer til drenge og mænds uddannelsesmæssige slagside, er bekymringen interessant nok mindre udtalt.

Vi skal dog ikke til at indrette vores uddannelsessystem, så det specifikt passer til drenge – hvordan man så end gør det. I stedet skal grundskolen og gymnasiet indrettes til børn og unge, der kan finde ud af at forberede sig, række hånden op og selvstændigt tilegne sig stoffet.

Og måske er der også et par forældre, der ville have godt af at fortælle deres drenge, at arbejdsindsatsen betyder noget for mulighederne sidenhen. At man ikke bliver belønnet for at være et geni, hvis man ikke kan finde ud af at aflevere sin problemregning. Eller at man næppe kommer til at læse astrofysik på universitetet, hvis man har brugt en stor del af gymnasietiden på at drikke øl og spille guitar.

Resultater afhænger ikke kun af talent, men også af en målrettet indsats. Og det gælder også for professorater og bestyrelsesposter.