Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Hold fast i, at flygtninge skal arbejde, Løkke

Arkivfoto. Maung er flytgning fra Burma, har haft held med at få et job i DK. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter nogle turbulente uger, kan man håbe, at regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen vender tilbage efter en tiltrængt juleferie med fornyet energi. Det bliver der brug for. Først og fremmest er det svært at forstå, at det ikke lykkedes det borgerlige Danmark at finde sammen om at lette skatten, når der både er rum til det i økonomien, og en aftale stort set ser ud til at være forhandlet på plads.

Når det gælder den anden del af de udskudte forhandlinger – stramninger over for flygtninge – giver det rigtig god mening at skærpe målsætningen om, at de naturligvis skal hjem, når der er mulighed for det i deres hjemland. Men det giver til gengæld ikke meget mening at afholde flygtninge fra at arbejde, mens de er i Danmark. Hvis det paradigmeskift i udlændingepolitikken, som statsministeren har nævnt, omfatter, at man fjerner de instrumenter, der hidtil har sikret, at så mange flygtninge som muligt hurtigt kommer i job – herunder den såkaldte integrationsgrunduddannelse, IGU – så er det ikke bare i strid med den hidtidige kurs, det modarbejder også den integration, som i alt for mange år er slået fejl.

At flygtninge på midlertidigt ophold arbejder i Danmark, forsørger sig selv og bidrager til samfundet er ikke i strid med målet om hjemsendelse. At man har fået arbejde, lært dansk og ens børn har gået i skole er ikke en fribillet til at blive i Danmark. Sådan er det heller ikke i dag. Derfor er det svært at forstå, at Dansk Folkeparti vil droppe kravet om, at flygtninge om muligt skal arbejde fra første dag, de kommer til landet, som det har været gældende politik i flere år, og som regeringen har indgået aftaler med kommunerne og arbejdsmarkedets parter om.

Et job på en dansk virksomhed er både med til at fylde nogle af de huller på arbejdsmarkedet, der er ved at opstå med mangel på arbejdskraft, og til at kvalificere flygtninge langt bedre til at vende hjem og genopbygge det land, de kommer fra. Som situationen i Syrien er i dag, er det svært at forudse, hvornår forholdene forhåbentlig er forbedret så meget, at flygtninge i større omfang kan vende hjem. Der kan stadig vise sig at komme tilbageslag og nye konflikter bryde ud. Derfor ved vi reelt ikke, om flygtningene eller nogle af dem, som er her i dag, ender med at være her i fem, ti eller 15 år.

Til gengæld ved vi erfaringsmæssigt, at flygtninge bliver langt sværere at integrere i samfundet, jo længere tid de har været væk fra arbejdsmarkedet. Da man gennemførte den konsekvente kurs for at få flygtninge hurtigt i job, som i en vis udstrækning har båret frugt, var det med den udtrykkelige hensigt ikke at gentage de fejl, der er begået i fortiden, og som har ført til alt for stor ledighed, kriminalitet og parallelsamfund. Det gælder stadig.

En stor gruppe flygtninge, som opholder sig i det danske samfund uden noget at tage sig til, skaber hverken tryghed eller bidrager økonomisk til samfundet. Derfor må man opfordre regeringen og Dansk Folkeparti til at holde fast i den hidtidige kurs, men naturligvis ikke vige en tomme fra kravet om, at man skal vende hjem, så snart der er mulighed for det.