Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Her er den virkelige grund til at stemme i dag

Glem Pernille Vermunds golde EU-modstand, glem Europa-Parlamentets propaganda – og gå ud og stem i dag.

Europa-Parlamentet i Strasbourg. Hvis man vil have en god grund til at stemme til europaparlamentsvalget i dag, skal man blot se på, hvordan det er gået Storbritannien siden Brexit-afstemningen i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau/Scanpix / AFP / Sebastien Bozon

Europa-Parlamentets seneste informationskampagner er tåkrummende eksempler på en form for EU-propaganda, der burde høre fortiden til.

I efteråret blev hjemmesider rullet ud i alle medlemslande for at »demonstrere EUs positive indvirkning« i vores liv, og her op til europaparlamentsvalget er der produceret en sentimental video med fødsler af nye europæere for at opfordre os til at stemme, så vi sammen »kan skabe fred, ligestilling, rettigheder og demokrati«.

Et politisk system bør ikke ty til skatteyderfinansieret markedsføring for at vinde legitimitet. Man må håbe på, at beslutningstagerne i EU en dag vil forstå det, men den gode nyhed er en anden: Der er slet ikke brug for at føre den slags kampagner.

EU nyder større opbakning end nogensinde, da de seneste års kriser har lært os at forstå, at det europæiske samarbejde både har værdi og skrøbelighed. Vi har overlevet en eurokrise og en flygtningekrise. Vi gøs, da Rusland invaderede Krim-halvøen, og da Donald Trump såede tvivl om USAs vilje til at forsvare Europa, og vi følte chokket, da et flertal af briterne i 2016 stemte for at forlade Den Europæiske Union.

Nu er vi her, hvor briterne ikke aner deres levende råd om, hvordan de faktisk skal forlade EU, og vi alle går til valg til Europa-Parlamentet.

En ny måling viser, at mere end halvdelen af de adspurgte europæere tror, at EU vil kollapse inden 2040. Samtidig mener 68 pct. af europæerne, at medlemskabet af EU er en fordel. I Danmark er tallet 84 pct.

Vi ved altså, hvad vi kan miste. Når populister kappes om at tæske løs på »eurokraterne« i Bruxelles, må vi stå fast på den elementære erkendelse af, at EU er det mindst ringe svar på globaliseringens udfordringer, der findes.

EU er ikke en føderation som USA. EU er nationernes Europa, men EU er også en union, som rent faktisk kan gøre noget ved trusler mod vores levevis; mod klimaforandringerne, mod den ukontrollerede indvandring og mod en globalisering domineret af Kinas statskontrollerede og udemokratiske kapitalisme.

De folkevalgte i Europa-Parlamentet er ikke den eneste kilde til demokratisk legitimitet i EU, men de spiller en nøglerolle i den europæiske lovgivningsproces, og de har de seneste fem år været med til at præge EUs budget og vigtig lovgivning om barsel, intellektuel ejendomsret på internettet, mobilpriser, sprøjtemidler og beskyttelse af private data. For blot at nævne nogle få områder, som betyder noget for os alle.

Europa-Parlamentet har afgørende indflydelse på stort set al lovgivning i EU, vi står midt i en brydningstid, hvor Europa har brug for at finde styrke til at skabe økonomisk vækst, løse klimakrisen og beskytte sig mod trusler udefra.

Derfor er det et svigt af både demokratiske principper og af Danmarks interesser, når en politiker som Nye Borgerliges Pernille Vermund erklærer, at hun end ikke vil stemme blankt til europaparlamentsvalget. Fordi hun ikke vil tilkende EU nogen form for demokratisk legitimitet.

»Vor tids største udfordringer kræver alle internationale løsninger, og her er EU vores stærkeste kort for at påvirke udviklingen.«


Selvfølgelig må man opfordre enhver europæisk borger til at stemme til europaparlamentsvalget. I mange lande er EU-valget reelt en national styrkeprøve, hvor vælgerne giver deres præsident eller regering en midtvejsevaluering, men vi burde først og fremmest bruge valget til at sætte vores præg på Europas fremtid.

Vor tids største udfordringer kræver alle internationale løsninger, og her er EU vores stærkeste kort for at påvirke udviklingen.

PIERRE COLLIGNON

Test dig selv: Få svar på, hvilke EP-kandidater du er mest enig med