Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Hæv pensionsalderen

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi lever længere og længere. Nogle af os bliver 100 år ligesom forfatter og journalist Lise Nørgaard, der snart fylder rundt, og eksperter forudser, at mange danskere i fremtiden vil blive endnu ældre på grund af medicinske fremskridt og bedre helbred.

At gå på pension midt i 60’erne er derfor en luksus, vi ikke kan blive ved med at tillade os. Tænk på, at det er over 30 år siden, at Lise Nørgaard nåede den officielle pensionsalder, hvilket hun som bekendt ikke lod sig mærke med, men i takt med, at flere danskere når samme høje alder, er det simpelthen for dyrt for samfundet at forsørge friske ældre i årtier.

Danskerne er nødt til at arbejde længere i takt med, at levealderen stiger. Det er der heldigvis mange, der allerede gør helt frivilligt – også faglærte og ufaglærte med fysisk arbejde, viser nye tal fra Finansministeriet, som Jyllands-Posten offentliggjorde onsdag.

85.000 ufaglærte eller faglærte ældre over 65 år er stadig på arbejdsmarkedet, svarende til 70 pct. af det samlede antal beskæftigede over 65 år. Relativt er der ganske vist langt flere højtuddannede, der arbejder ud over pensionsalderen sammenlignet med de lavtuddannede, men de 85.000 faglærte og ufaglærte, der stadig er i sving, udgør en markant stigning siden 2008.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at tallene viser, at regeringen roligt kan gå videre med sin plan om at sætte pensionsalderen op, fordi det er en myte, at faglærte og ufaglærte ikke kan holde til at blive længere i jobbet. Og det har han ret i.

I dag er store dele af det hårde fysiske arbejde overtaget af maskiner. Tænk på truckføreren, der suser rundt og flytter varer i supermarkedernes store centrallagre, eller chaufføren der afleverer den nye vaskemaskine ved havelågen hjulpet godt på vej ved hjælp af en elektrisk læsseklap og minitruck, eller plejepersonalet der hjælper ældre på toilettet ved hjælp af kran og andet isenkram og slipper for mange tunge løft.

Man kan rejse spørgsmålet, om det altid er arbejdets skyld, når nogle danskere føler, at de ikke kan arbejde lidt længere – eller om der findes andre årsager, der har med livsstil at gøre, og som man selv kan gøre noget ved. Den enkelte har et ansvar for at holde sig i vigør. Overvægt, rygning og mangel på motion kan hæmme evnen til at arbejde, ikke blot for folk med fysisk hårde job, men også for stillesiddende buschauffører og kontorarbejdere.

Selvfølgelig er der danskere, som vitterligt er nedslidte. Folk, som startede arbejdslivet tidligt i en anden tid præget af hårdt fysisk arbejde. Men de danskere må særlige ordninger i form af førtidspension eller omskoling tage hånd om, og hensynet til dem skal ikke bremse regeringens grundlæggende fornuftige initiativ med at få alle raske ældre til at arbejde længere.

Højere pensionsalder og længere arbejdsliv er en simpel nødvendighed, hvis vi skal sikre, at der betales tilstrækkeligt i skat for at finansiere det velfærdssamfund, som de færreste vil give afkald på.