Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Hænderne op og skatten ned

»Anders Samuelsen kan ikke i ramme alvor have til hensigt at vælte en borgerlig regering og dermed enhver udsigt til topskattelettelser.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederen af Liberal Alliance, Anders Samuelsen, udløste tirsdag et underligt drama på Christiansborg. Anledningen var, at regeringen har besluttet at udskyde forhandlingerne om skattelettelser fra foråret til efteråret. Såvidt man forstår, er det dog stadig hensigten, at en skattereform skal træde i kraft fra 1. januar næste år.

Alligevel mener den liberale leder, at regeringen løber fra en aftale, blot fordi forhandlingerne udskydes nogle måneder. Baggrunden er ellers nem at forstå. De stigende udgifter til asylansøgere har rejst så stor usikkerhed om økonomien, at regeringen vil udarbejde en ny økonomisk plan, der rækker til 2025. Planen skal indregne den ændrede økonomiske situation og dermed skabe et mere sikkert fundament for de forhandlinger om skatten, som regeringen i sit regeringsgrundlag har pålagt sig selv at gennemføre.

Alt efter temperament kan man tolke den nye tidsplan som en klemt regerings forsøg på at vinde tid eller som en fornuftig regerings ønske om at skabe de bedst mulige rammer for skatteforhandlinger, der bliver vanskelige. Dansk Folkeparti har, ligesom Socialdemokraterne, kategorisk afvist topskattelettelser. Og Liberal Alliance har kategorisk krævet topskattelettelser af den slags, der letter de hårdest beskattede mest målt i kroner og ører. Det bliver tydeligvis ikke let at nå til enighed, men opgaven bliver trods alt lidt nemmere, når det økonomiske råderum er kendt.

På den baggrund kan Liberal Alliances trusler kun forstås, hvis de ses som en markering over for partiets vælgere. Anders Samuelsen kan ikke i ramme alvor have til hensigt at vælte en borgerlig regering og dermed enhver udsigt til topskattelettelser til fordel for en rød regering med garanti for højere snarere end lavere skat. Samuelsens trusler er på den baggrund meningsløse. Men balladen i blå blok understreger de opgaver, som regeringen skal have løst, og som i modsætning til skatteforhandlingerne ikke kan vente til efteråret.

Først og fremmest skal asyltilstrømningen stoppes anderledes effektivt. Om nødvendigt med transportøransvar, også selv om direkte togforbindelser stoppes.

For det andet må der tages effektive skridt til at øge beskæftigelsen blandt indvandrere. Det er fint, at regeringen vil tale med arbejdsmarkedets parter om at ansætte flere. Men det er ikke nok. I de senere år er titusinder af ufaglærte job besat af ufaglærte østeuropæere fremfor indvandrere. Det er en gåde, at skiftende regeringer har accepteret, at beskæftigelsen blandt indvandrere er så ringe. Efter tre år er færre end tre af ti i arbejde.

For det tredje må regeringen insistere på, at kommunerne får mere for skattepengene. Der er milliarder at hente, hvis de dårligste kommuner bliver lige så gode som de bedste til at drive opgaverne. Det arbejdende Danmark har klare forventninger til det blå flertal: Drop de barnagtige trusler. Løs opgaverne. Få hænderne op – af egne og borgernes lommer – og sæt skatten ned. Både i top og i bund.