Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Gud, konge og fædreland – gør os globale

Socialdemokraterne, holder grundlovsmøde for de hjemløse på Værestedet i Jægergårdsgade i Aarhus 5. juni 2015. (Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gud, konge og fædreland – lyder det lidt reaktionært? Det er det ikke. Det er tværtimod hypermoderne. Det er også kernen i kapitel 1 i Danmarks Riges Grundlov, som vi i dag markerer på Grundlovsdag. Det er selve DNAet i Danmark, hverken mere eller mindre.

»Denne Grundlov gælder for alle i Danmarks Rige,« hedder det i §1. Regeringsformen er »indskrænket monarkisk«, står der i §2. §4 fastslår, at den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke – og som sådan understøttes af staten. Mens §3 etablerer magtens tredeling. Så er hovedhjørnestenene sat.

Når kapitel 1 i Grundloven, og dermed gud, konge og fædreland, er det stik modsatte af reaktionært, er det, fordi vi efterhånden er ved at være fortrolige med såvel den moderne, globaliserede verdens mange fordele – som dens ulemper. Vi er ved at lære det, der i 1990erne stadig mest var et buzzword, at kende som en del af 2017-menneskets dagligdag: Kloden er umiskendeligt blevet mindre. På mange måder meget mindre. Og livet leves i dag i langt højere grad på tværs af nationale grænser, end tilfældet var for blot en generation siden.

Vi rejser oftere – og længere, professionelt og i fritiden (af og til kan det synes, som om verden alene er befolket af turister). Vi handler mere end nogensinde, også med vidt fremmede folkeslag. Vi kommunikerer gnidningsfrit på tværs af kontinenter med blot nano-sekunders forsinkelse, og nye tværnationale netværk opstår.

Vi studerer i hinandens lande, vi køber også privat varer og forbrugsgoder via nettet langvejs fra, vi dyrker kultur og underholdning uden i væsentlig grad at skele til, om det er dansk, svensk, britisk, fransk, amerikansk skabt – eller noget helt sjette.

Det er godt. Og ikke nok med det: Det har gjort milliarder af mennesker meget rigere. Det gælder den rigdom, der kan tælles i valuta. Men det gælder også den rigdom, der måles i livskvalitet og muligheder for den enkelte. Globaliseringen udgør en revolution, der er kommet så mange til gode på så mange måder, at det nærmest svimler.

Men samtidig er det blevet indlysende, at globaliseringen også har sine sorte sider. De er velkendt. De har afgjort flere valg og afstemninger i den vestlige verden over de seneste år. Det er blevet indlysende, at der ikke er nogen modsætning mellem eksempelvis det nationale – og det globale. Tværtimod. De er hinandens forudsætninger. Uden en forankring i en nation, med alle de friheder og rettigheder, som kun nationen kan sikre den enkelte, kan man ikke succesfuldt erobre det globale.

Det nationale er tilmed ikke lig med en perspektivløs indadskuen, sådan som nationalismens selvisolerende ideologi er det. Det er afsættet til at skue ud. Derfor er gud, konge og fædreland ingen reaktionær anakronisme. Det er derimod netop den forankring, der gør, at man kan gå en global fremtid frygtløst i møde.

Det er også kapitel 1 i Danmarks Riges Grundlov. Det er værd at reflektere over i dag. I morgen venter hele verden og alt, hvad den kan give os. God Grundlovsdag!