Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Groft sagt: Je suis eskimo!

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Eskimo mig her

Peter Nedergaard

Eskimodebatten har raset den seneste måned. Eskimonavnet er blevet udskammet. Først skiftede en is navn. Og derefter udrensede Nationalmuset eskimonavne overalt i samlingen. Nu tager den tidligere grønlandske landstyreformand, Lars Emil Johansen, til orde: »Jeg er eskimo«, siger han til Kristeligt Dagblad og fortsætter: »Men hvad folk tillægger ordet eskimo, rager mig en papand. Jeg har en stolthed ved at være eskimo, og den er der ingen, der kan rokke ved. Hvis man har sit selvværd i orden, tror jeg ikke, man har problemer med den betegnelse.«

Hvad gør isfabrikanterne og følgesvendene i Nationalmuseet nu? Ja, de var åbenbart for hurtige. De lod sig rive med. De var i følelsernes vold. Må Groft sagt foreslå, at diverse aktører fremover har is i maven i stedet for på hjernen.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Visionært

Lars Møller

IBM og Dansk Flygtningehjælp er sammen med udviklingsministeriet gået ind i et projekt, der skal forudsige verdens flygtningestrømme. Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) er begejstret for projektet, fordi det kan gøre det muligt at afhjælpe krisesituationer tidligere end hidtil. Når vi bliver bedre til at forudsige flygtningestrømme, så sidder vi med nøglen til at kunne løse problemerne siger Prehn.

Groft sagt stiller gerne sin ekspertise til rådighed for en værdig sag, men må konstatere, at man nok hellere burde udvikle et projekt, der speedede den politiske beslutningsproces op. Det er normalt den, der er for langsom. Vil man ikke det, kunne man i stedet slippe nogle flere skillinger til FNs flygtningeorganisation UNHCR. Det er nemlig dem, der hjælper flygtninge.