Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Godt vi ikke fik Nordeas hovedsæde til Danmark

»Var Nordea flyttet til København, ville vores lille land huse Nordens to største banker med en balance, der tilsammen er næsten fire gange så stor som det danske bruttonationalprodukt (BNP).« Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks erhvervsminister Brian Mikkelsens (K) stolthed fik et knæk, da Nordea forleden valgte København fra og Helsinki til som nyt hjemsted for bankens hovedsæde. Erhvervsministeren har arbejdet aktivt for at få storbanken til at slå sig ned herhjemme. Han drømte om mange nye jobs i finanssektoren og ny prestige til København som europæisk finanscentrum.

Men danske skatteydere skal glæde sig over, at finnerne gik af med sejren. Danmark er – endnu – ikke medlem af den europæiske bankunion, og kongeriget ville påtage sig en umanerlig stor risiko, hvis Nordea havde opfyldt Brian Mikkelsens drømme og slået sig ned her.

Var Nordea flyttet til København, ville vores lille land huse Nordens to største banker med en balance, der tilsammen er næsten fire gange så stor som det danske bruttonationalprodukt (BNP). Danmark huser i forvejen Danske Bank, og skulle en af de to – eller begge – storbanker komme i krise, risikerer de danske skatteborgere at skulle til lommerne for at komme til undsætning. Det har blandt andre CBS-professor Jesper Rangvid advaret om.

Nordea flyttede fra Stockholm, fordi den svenske regering pønsede på at øge bankernes skatter for at have statspenge til at stå imod med i kommende krisetider – netop for at undgå, at regningen endte hos skatteyderne. Sverige er nemlig heller ikke medlem af bankunionen. Hvis Nordea havde valgt København, er det sandsynligt, at den danske regering ligesom den svenske ville have været nødt til at sætte bankernes skatter op for at polstre mod fremtidige kriser. Glem ikke, at de danske skatteydere under finanskrisen stillede milliard-garantier for Danske Bank. Staten endte ganske vist med at tjene på det, men det kunne ingen forudse, da garantierne blev stillet.

Alt dette har Nordeas formand Björn Wahlroos formentlig indset forlængst og truffet det fornuftige valg at flytte til Finland, som er medlem af EUs bankunion, hvor euro-landene kan deles om regningen efter kriseramte banker.

Brian Mikkelsen bør først og fremmest ærgre sig over, at Danmark står uden for – for selvfølgelig skal Danmark være med i bankunionen, som omfatter fælles banktilsyn, fælles afvikling af kriseramte banker og indskydergarantiordning. Regeringen har da også bedt et udvalg undersøge argumenterne for og imod og lægger op til, at beslutningen skal tages seneste i efteråret 2019.

Læs også: Radikale vil hurtigt med i EUs banksamarbejde

Justitsministeriet har tidligere konkluderet, at Danmark ikke afgiver suverænitet ved at deltage i banksamarbejdet, selv om vi har et EU-forbehold mod euroen, og derfor kan Folketinget træffe beslutningen om tilslutning. Men det er Dansk Folkeparti ikke enig i. Danskerne skal stemme ja ved en folkeafstemning, før Danmark kan deltage i EUs bankunion, fastslog partiets EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth for nylig og henviste til Folketingets øvrige EU-skeptiske partier, Enhedslisten og Alternativet.

Det er altid svært at spå om fremtiden, men Danmarks deltagelse i bankunionen ligger næppe lige om hjørnet, og derfor er Nordea desværre bedre placeret i Helsinki end i København.

Rettelse
I ovenstående leder omtaler Berlingske fejlagtigt Alternativet som et EU-skeptisk parti. Det er ikke korrekt. Partiet forholder sig positivt til EU. Red.