Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Giv det kulturelle klippekort en chance

Et kulturelt klippekort kan f.eks. give adgang til museer. Nationalmuseet i Brede er i gang med at konservere denne galionsfigur fra Blekinge Museum i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En pose penge til unge mennesker? Til gratis ture til teater, opera og museer? Hundreder af kroner lige i lommen med venlig hilsen fra det offentlige? Det lyder umiddelbart som endnu et uforsvarligt eksperiment fra velfærdsstatens overdrev. Men ideen blev senest lanceret herhjemme af Det Kongelige Teaters chef, Morten Hesseldahl, medstifter af den borgerligt-liberale tænketank Cepos og kendt for holdninger til den højre side. Og tanken har allerede vist sig som en stor succes på italiensk jord. Den blev endda født og gennemført sidste sommer af landets daværende premierminister, Matteo Renzi. Den innovative socialdemokrat hører til på sit partis mere liberale fløj og har slækket en del på statens greb om andre sider af tilværelsen.

Ledere med masser af jordforbindelse ser kort sagt det kulturelle klippekort som en god idé. Selv italienske høge uden det store hjerte for ideen kurrer i dag som turtelduer over dens realisering. Kulturelle klippekort har slet og ret vist sig som en succes og skulle måske derfor have en chance hos danskere af yngre årgange også. Gaven i den italienske version er på 500 euro og ligger klar til unge på deres 18 års fødselsdag. Forsøget begyndte sidste år med alle borgere født i 1998 og blev senest forlænget til personer fra årgang 1999. De unge modtager i praksis en app og kan derfra downloade værdikuponer til kultur – for tiden i form af dans, bøger, museer, teatre, koncerter, biografer samt entré til nationalparker.

Neutrale iagttagere har peget på visse udfordringer og ikke afsagt den endelige dom endnu. Udgiften på godt to milliarder kroner er trods alt ikke usynlig på Italiens allerede stramme budget. Og de tilmeldte institutioner på kulturområdet har stadig ikke mærket et væsentligt større rykind af teenagere. Vel også fordi den halve million deltagere fra sidste år kan bruge deres »18App« i hele 2017 og derfor sparer lidt op.

Men succesen skal måske ikke måles med konkrete alen. Ideen ejer en meget specifik baggrund rent historisk og har ifølge lokale erfaringer allerede tjent sit formål: Italienernes premierminister satte pengene af lige efter de forfærdende attentater på et parisisk spillested i november forrige år. Han reserverede ti milliarder kroner til øget sikkerhed dengang og har så betænkt kulturlivet med omkring en femtedel af beløbet. Unge ved voksenlivets begyndelse skal blive mere bevidste om »hvad det vil sige at være arving til verdens største kulturarv«, har han sagt.

Kulturen kan med andre ord bruges til integration i dobbelt forstand: Til de unges integration i voksenlivet med alle dets muligheder og udfordringer. Og til integration af nye borgere i et samfund inden for den kristne og frisindede kulturkreds. Hjemlige museer som Davids Samling og Den Hirschsprungske Samling har allerede succes med et eksperiment i det små: »Kulturmix« er et digitalt læringsprojekt med fokus på mødet mellem kunst fra Danmark og den islamiske verden. Unge arabere ser danske og arabiske billeder og får ikke sjældent en tiltrængt succesoplevelse – for de forstår af gode grunde begge lejres billeder.

Det kulturelle klippekort ville skrue den slags erfaringer et niveau op. At gøre det til en national satsning kan sagtens se modigt ud. Men tør vi egentlig lade være?