Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Friheden må ikke kues

»Friheden afhænger af demokratiernes vilje til selvforsvar.«

Læs mere
Fold sammen

Terroranslaget på det kendte venstreorienterede, satiriske magasin Charlie Hebdo er en voldshandling – et direkte angreb på ytringsfriheden og det frie samfund. Meget tyder på, at det er en afstraffelse for bladets tegninger af muslimernes profet Muhammed, men indtil vi har vished om motivet, må man naturligvis holde igen med alt for meget gætværk.

Ugerningsmændene gik ifølge et øjenvidne målrettet efter flere af bladets mest berømte tegnere og chefredaktøren. Alle retskafne menneskers tanker går til de 12 ofre. Demokratiets styrke kendes ved en resolut afvisning af terror. Vi må derfor ikke ryste på hænderne i vores utvetydige forsvar for ytringsfriheden.

Læs også: Nyhedsoverblik - Charlie Hebdo

Terroren har et konkret udtryk. For det første ligger der i selve ordet terror, at man spreder skræk og rædsel ved at dræbe mennesker. Men dernæst synes der at være en uhyggelig medbetydning i denne sag: Nemlig at selve denne skrækindjagende terrorhandling udtrykker et signal om, at hvis man krænker terroristernes verdensbillede, bliver man fredløs og må leve i skræk og rædsel for, hvad der kunne ske. Vi har i Danmark selv haft vores egne terrorsager, der er blevet afværget: Overfaldsmanden der trængte ind i Jyllands-Postens tidligere satiretegner Kurt Westergaards bolig. Den mislykkede brevbombe til JP, der ved en fejl blev udløst på et københavnsk hotel. Og ikke mindst det afværgede angreb på JP/Politikens Hus som skulle være en hævnaktion for Muhammed-tegningerne. Tillige har vi det fejlslagne attentat på islamkritikeren Lars Hedegaard.

Demokrati og ytringsfrihed må og skal ikke kues. Der er dog ingen tvivl om, at det for mange vil være en nærliggende konklusion at holde lav profil, dække sig og undgå at provokere stærke følelser. Men vi skal ikke dukke os, for så kommer vi til at give efter for en uacceptabel trusselskultur. Hvad så med Charlie Hebdos tegninger? Det er journalistisk relevant at illustrere, hvad det er for et magasin, vi har med at gøre. Dette burde aldrig udgøre en provokation. Berlingske vil ikke underlægge sig trusler mod ytringsfriheden, og derfor bringer vi en række af Charlie Hebdos forsider, så enhver kan se, hvad dette handler om.

Læs også: Verdens ledere fordømmer terrorangreb

I stedet skal vi insistere på vores frihedsværdier. Friheden afhænger nemlig af demokratiernes vilje til selvforsvar. Det forholder sig, som den engelske forfatter George Orwell engang udtrykte det: »Vi sover kun fredeligt i vores senge om natten, fordi barske mænd er beredt til at benytte magt på vores vegne«. Politiet og efterretningstjenesterne er vores garant for, at der bliver holdt godt øje i stat og samfund. At feje terrorhandlinger alligevel kan finde sted, har vi fået endnu et bevis på. I Frankrig venter der et enormt opklaringsarbejde. Trusselsberedskabet er ikke blevet hævet herhjemme. Men dette afspejler givetvis alvoren i PETs seneste terrorvurdering. Den blev afgivet for få uger siden og siger entydigt, at »terrortruslen mod Danmark er alvorlig«. Om de personer og grupper, som har både intention og kapacitet til terror, hedder det, at de har »overvejende et militant islamistisk udgangspunkt«, og at »tegningesagen« stadig spøger. Den hjemlige politiske konklusion er den indlysende, at vi skal være parat til at give myndighederne klare beføjelser til både at være på vagt og bekæmpe radikalisering og ekstremisme.