Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Fravalg af vacciner er udtryk for egoisme og historieløshed

»Det er et samfunds opgave at beskytte borgerne, herunder at beskytte børn mod andres uansvarlige handlinger.«

Foto: Adam Gregor
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den smitsomme børnesygdom mæslinger er på fremmarch i Europa, og verdenssundhedsorganisationen WHO presser på for at få vaccinen imod den udbredt. Hvis sygdommen skal udryddes, skal 95 procent af en befolkning være vaccineret, men i Danmark får kun 90 procent det første stik og 87 procent det andet. Det placerer os på linje med lande som Turkmenistan og Aserbajdsjan. Lande, vi ellers ikke sammenligner os med.

Det kan skyldes, at vi har glemt, hvor farlig sygdommen egentlig er. At vi opfatter den som et overstået kapitel og noget, børn ikke længere dør af. Men WHO oplyser, at mæslinger er den 5. hyppigste dødsårsag blandt børn under fem år og derudover kan føre til lungebetændelse og varig hjerneskade. Mange herhjemme tænker ikke desto mindre, at det nok kun gælder for børn i udviklingslande.

At mange fravælger vaccinen kan også skyldes, at ammestuehistorier har suspenderet fornuften hos forældre, der i stedet har udviklet akut faktaresistens. Flere mener således at vide, at det kun er sundt og godt for deres egne børn at få mæslinger og derigennem få styrket deres immunforsvar.

Det er meget muligt, men de udsætter samtidig andres børn for en potentielt dødelig sygdom. Børn, der er ramt af kræft, har fået en hjertetransplantation eller har svækket immunforsvar, tåler ikke vaccinen og heller ikke at få en omgang mæslinger eller fåresyge. At fravælge vaccinen er dermed det samme som at spille hasard med andres børns liv og helbred.

Børneordfører Laura Lindahl fra Liberal Alliance mener derfor, at børn, der ikke er blevet vaccineret, ikke skal have mulighed for at gå i vuggestue og børnehave. Det samme har den australske regering foreslået. I forvejen kan man ikke modtage tilskud til pasning i Australien, hvis ikke man har fået sit barn vaccineret, og det har rejst en debat om frihed og personligt ansvar, og om det er i orden at sanktionere forældre økonomisk. Også i Polen har myndighederne besluttet sig for at gå kontant til værks med bødestraffe til de forældre, der nægter at lade deres børn vaccinere. I Norge har Arbejderpartiet vedtaget, at det vil arbejde for en tvangsvaccinering. En tanke, som Socialdemokratiet her i Danmark også har flirtet med.

Det kan ikke anbefales at gøre vacciner lovpligtige, selv om det kan være fristende. Børn er stadig forældrenes ansvar og ikke statens. Men det er samtidig et samfunds opgave at beskytte borgerne, herunder at beskytte børn mod andres uansvarlige handlinger, og derfor giver Liberal Alliances forslag god mening. Først når børn er blevet MFR-vaccineret, skal de have mulighed for at komme i vuggestue og børnehave.

Alternativt må forældrene passe dem derhjemme.

Endelig kan det virke absurd i 2017 at skulle tage debatten om vaccinationer en gang til. At skulle minde hinanden om, at børn kan dø af mæslinger, og at vi må tage et hensyn til hinandens børn. Men det er desværre nødvendigt.

Ligesom det ikke kan anbefales at gøre vaccinationer lovpligtige, kan det ikke anbefales at rulle oplysningstiden tilbage og fortabe sig i sin navles mørke.

At fravælge vaccinationer er ikke kun udtryk for faktaresistens, men også for egoisme og historieløshed. Og det findes der desværre ikke en vaccine imod.