Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Forvrængninger i byens rum

»Distortion tiltrækker hvert år turister fra hele verden og er med til at markedsføre byen bedre end nogen reklamekampagne kan gøre det.«

Læs mere
Fold sammen

Det er det samme, der sker år efter år.

Sommeren står for døren, og først bliver store dele af København spærret af for trafik på grund af Copenhagen Marathon for derefter et par uger senere at blive udsat for endnu et indgreb med gadefesten Distortion.

Bortset fra lyden og tidspunktet for afviklingen handler de to arrangementer groft sagt om det samme. Massive menneskemængder samles på afgrænsede områder i byen. Der drikkes, urineres og kastes op mere eller mindre tilfældige steder i det offentlige rum. Ro og orden forstyrres, og trafikken må for en tid omdirigeres til gene for både handlende og de fastboende i de berørte områder.

Hvert år bliver nogle sure. Først på Copenhagen Marathon og dernæst med sikkerhed på Distortion. Nogle oven i købet af ideologiske årsager, men det må tilskrives ren uvidenhed.

Hvis nogle tror, at Distortion er en anarkistisk piratfest målrettet en lille flok unge venstreorienterede, der her får mulighed for at udkrænge deres inderste drifter, så tager de fejl. Distortion er i dag en topstyret og særdeles veltrimmet organisation med et solidt økonomisk fundament primært baseret på tæt samarbejde med store multinationale virksomheder som Royal Beer, Red Bull, 7-Eleven, Vice og ja – Uber.

Og de dagligt over 100.000 deltagere kommer fra alle geografiske områder og sociale lag i samfundet og spænder aldersmæssigt fra små børn til pensionister.

Nej, lad ideologierne ligge. Dybest set handler det om, hvad og hvor meget man skal finde sig som københavner – uanset om man bor midt i festen eller på anden måde er i berøring med hele menageriet.

Lad os først og fremmest slå fast, at København som storby og et kulturelt knudepunkt i Danmark selvfølgelig skal kunne rumme arrangementer som gigantiske gadefester, maratonløb, festivaler, og hvad der ellers måtte dukke op – og gerne langt mere, end vi har i dag. Tænk på, hvad Berlin Marathon har gjort for den tyske hovedstad, eller hvad karneval har gjort for Rio.

Distortion tiltrækker hvert år turister fra hele verden og er med til at markedsføre byen bedre end nogen reklamekampagne kan gøre det.

Men samtidig skal Distortion og andre arrangementer af den størrelse indrette sig efter byen og dens beboere. Rummeligheden går begge veje, og når man nu blokerer en hel bydel for en dag, kræver det, at man lytter opmærksomt til den kritik, der rejses fra dem, der færdes og bor der.

Det har arrangørerne gjort tidligere, og således er der ikke mange, som i dag klager over manglende oprydning, for efter festerne rykker der nu en hær ind for at fjerne affaldet. I år har kritikken så primært handlet om lugtgener og ulovlig indtrængen i baggårde og lignende, og her ville det være på sin plads, at arrangørerne straks tog en dialog med alle ejerforeninger med mere i de berørte områder for at rette op på problemerne.

For forhåbentlig kommer der også en Distortion i København næste år. Et par dage, hvor byen bliver fyldt med en dyb dunkende bas, massive dansende menneskemængder og masser af fest. Det skal der også være plads til.