Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Formand dig op, Jakob Ellemann

Venstres formand har fløjet under radaren de seneste måneder, mens næstformand Støjberg har taget dagsordenen. Nu bør formanden sætte retning.

Valget af Inger Støjberg som næstformand er i bedste fald en måde at favne flere grene af partiet. I værste fald – og mest sandsynligt – giver det debat og usikkerhed om Venstres linje på udlændingeområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Der har været ro om Venstre, siden Jakob Ellemann-Jensen blev formand for partiet. Måske for meget ro.

For selvom partiet har brug for at finde sig selv, så kommer Jakob Ellemann ikke til at vinde statsministerposten ved at agere intern HR-chef for et Venstre med ledelsesmæssige traumer efter formandsopgøret.

Internt i Venstre er analysen, at der er brug for ro og tid til at genopbygge. Der er lang tid til næste valg og bekymringen er, at tiden løber fra både budskaber og den økonomiske situation, hvis man proklamerer store budskaber allerede nu. MEN opgaven er stor. Tre år til næste valg er ikke længe til at løse de store opgaver, som Jakob Ellemann-Jensen står over for:

  • Han skal personligt etablere sig som formand for Venstre og for hele oppositionen og give vælgerne en klar ide om, hvad der er hans politiske projekt og mission.
  • Han skal bygge Venstre op med politik på alle hylder og en klar retning efter det strategiske kaos som Lars Løkke og Kristian Jensen efterlod. Hvad vil Venstre, hvorfor og for hvem?
  • Og han skal samle hele den borgerlige blok, som er i opløsning efter valgnederlag og stiftelse af så mange nye partier. Det eneste billede, der står klart lige nu, er et billede af opløsning.

Det er ledelsesmæssigt kæmpestore opgaver. Al ære og respekt for, at Venstres formand nu vil ud i landet og tale med baglandet for at finde frem til kernen af Venstres projekt, men det går ikke, at næstformanden og nestor Claus Hjort løber med opmærksomheden imens. Ellemann skal mande sig op som formand og vise lederskab og retning fra dag et.

Især i udlændingespørgsmålet er det tydeligt, at der er brug for en afklaring af Venstres linje. Valget af Inger Støjberg som næstformand er i bedste fald en måde at favne flere grene af partiet. I værste fald – og mest sandsynligt – giver det debat og usikkerhed om Venstres linje på udlændingeområdet. Således faldt det en del Venstrefolk for brystet, at Inger Støjberg i et debatindlæg i BT i sidste uge udviste forståelse for de 28 pct. af danskerne, der i en meningsmåling i Mandag Morgen, havde tilkendegivet, at muslimske indvandrere bør sendes ud af landet. En retorik, vi har hørt fra Rasmus Paludan, men som næstformanden for Venstre bør holde sig for god til.

Det er svært at se, hvordan Støjbergs tolkning kan være i overensstemmelse med Venstres grundlæggende, liberale frihedsrettigheder. Reaktionen kom fredag fra fem folketingsmedlemmer i et debatindlæg i Jyllands-Posten. Her skrev de om undersøgelsen: »Vi skal ikke finde os i, at de mennesker bliver udsat for en nedrig og udskammende retorik, alene fordi de er muslimer…«

Udlændingedebatten er et godt eksempel på, hvad der sker, når ledelse er fraværende. Jakob Ellemann har gjort sig til fortaler for at bygge bro i partiet. Det skal han vise i udlændingepolitikken, så debatten ikke kun bliver et spørgsmål om retorik. Det vil være alt for iltfattigt. I stedet må han komme med substantielle bud, som Venstre kan samles om.

Men der skal mere til. Jakob Ellemann blev lovprist som en anden Fugl Føniks, da Venstres top lå i ruiner i sensommeren. Han blev formand langt tidligere end nogen havde regnet med, da de politiske brikker pludselig faldt på ny. Nu skal fuglen flyve. Det borgerlige Danmark har brug for en stejl læringskurve og et tydeligt lederskab fra Jakob Ellemann-Jensen, hvis man ikke skal se frem mod en lang ørkenvandring i opposition.

METTE ØSTERGAARD