Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Forældre siger da ikke nej til en vaccine mod kræft

Modelfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil noget menneske med sin fornufts fulde brug sige nej tak, hvis det får mulighed for at blive vaccineret mod kræft?

Det skulle man ikke tro muligt. Og endnu mindre skulle man tro det muligt, at forældre kunne finde på at afvise at vaccinere deres børn – særligt piger, men også drenge – mod en potentielt livsfarlig kræftform.

Men det er ikke desto mindre præcis, hvad et stort antal forældre i Danmark gør i disse år. Forældrene til især unge piger har hørt noget om bivirkninger, hvorfor de undlader at få pigerne vaccineret. For få år siden blev op mod 90 procent vaccineret. Nu er tallet faldet til 17 procent. Til sammenligning bliver 84 procent af de unge piger i Norge og 73 procent af de svenske piger født i 2003 færdigvaccineret.

Vaccination mod HPV-virus har meget stærk medicinsk forskning, en kendt historik og mange anbefalinger bag sig. Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler således vaccinering, som ifølge Sundhedsstyrelsen tilbydes i stort set alle europæiske lande.

Årsagen til det dramatiske fravalg af vaccinering er påstande om, at vaccinen medfører en stor risiko for alvorlige bivirkninger. Forældrenes nej til at beskytte deres børn tilskrives i vidt omfang medieomtale, herunder en omdiskuteret dokumentar i TV 2, som senere i år skal have en opfølgende udsendelse. Den skal blandt andet optages på et forældremøde. Debat er sundt. Men hvis udgangspunktet for debatten er falske påstande, som fører til, at et større antal kvinder i fremtiden påføres en kræftsygdom, må myndighederne bruge det tunge oplysende arsenal til at gøre forældrene begribeligt, hvad der er fakta. Derfor er det helt rigtigt, at Sundhedsstyrelsen nu appellerer til skolerne om at viderebringe til forældrene de medicinske fakta, som stammer fra seriøs forskning og ikke fra en klog kone i Fodby eller Facebook-grupper. Endnu vigtigere er Sundhedsstyrelsens nye generelle oplysningskampagne, som blev lanceret forleden. Den bør følges af nogle svar på, hvorfor så mange forældre åbenbart tror, at Sundhedsstyrelsen har noget som helst andet end borgernes – pigernes – sundhed for øje.

Modstanden mod HPV-vaccination ligner på mange punkter forældremodstanden mod at vaccinere små børn mod blandt andet mæslinger, der hærger som en epidemi, man åbenlyst ikke kan vaccinere sig mod. Fakta preller af på en mur af overtro, som ikke burde have grobund i en ellers veluddannet befolkning med netadgang til alverdens fakta.

Men vrøvlet er vokset. For et par år siden konstaterede videnskabsteoretiker David Budtz Pedersen, at »vi bevæger os fra et videnskabeligt oplyst demokrati til et post-faktuelt demokrati, hvor vi mister respekten for kendsgerninger«. HPV-sagen og fravalget af børnevaccinationer er eksempler på, at det får alvorlige konsekvenser, når man som TV 2 sidestiller gætterier med seriøs forskning. Debatten er værdiløs og har ikke meget med public service at gøre. Det svarer til at diskutere, om Jorden er flad, og Månen er en grøn ost. Problemet er her, at det kan koste liv at tro på den med osten.