Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

... for de ved ikke, hvad de gør

»Men ikke alle synder i denne verden kan eller skal vel tilgives uden videre?«

Illustration af Jesu korsfæstelse: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilgiv dem, sagde Jesus en fredag for et par tusinde år siden. »For de ved ikke, hvad de gør.« Den modige mand havde spist middag med sine tilhængere dagen før. Han var blevet stukket til de romerske myndigheder bagefter, sendt fra kong Herodes til præfekten Pilatus, pint og hånet og til sidst klynget op på sit kors.

Hvad han sagde på det grumme torturinstrument? Evangelierne er ikke fuldstændig enige på det punkt. Noget tyder i hvert fald på, at han ikke sagde så meget. Hvis man stykker det hele sammen og tager revl og krat med, bliver det kun til syv af de såkaldte korsord. Syv sætninger på syv timer er kun én sætning i timen og vidner om et menneske i største nød, om et torturoffer med usigelige smerter, om en dødsdømt med skuldrene revet af led og lungerne tomme for luft.

Alverdens teologer har af samme grund studeret sætningerne med største interesse. Et menneskes sidste ord er nu engang noget særligt. Ordene opsummerer jo et liv.

Jesus’ første af de syv udsagn står vel som hans mest spændende og samtidig mest løfterige. Manden har stadig en rest af overskud, har stadig en klar tanke i hovedet, ejer måske endda lidt tro og håb endnu – og bruger det så på en kærlighedsgerning. Han bruger den allersidste rest af kræfter i kroppen på en bøn til sin noget fjerne fader om en mild modtagelse af de romerske bødler på dommens dag: »Tilgiv dem. For de ved ikke, hvad de gør.«

Nogle iagttagere har mest hæftet sig ved tilgivelsen. Han beder tilsyneladende om nåde for dem, der har gjort ham så ondt. Men ikke alle synder i denne verden kan eller skal vel tilgives uden videre? Selv den døende Jesus kan umuligt have ønsket sine fjenders frelse så inderligt. At dømme andre mennesker og slå en bundlinje i deres regnskab med højere magter tilkommer ikke noget menneske.

Så det vigtigste og mest fascinerende ved Jesus’ første korsord er måske snarere hans begrundelse: At de ikke ved, hvad de gør. For ved nogen af os dét? Kender vi andre mennesker godt nok til sådan en viden? Kender vi alle konsekvenser af hverdagens gerninger – gode såvel som onde?

Nej. Og hvis vi ikke gør det selv, gør andre det nok heller ikke. Hvilket trods alt ligner en formildende omstændighed i sidste ende. Staklen på det kolde kors kan meget vel have brug for sådan en formildende omstændighed. At han lider og skal dø lige om lidt, er slemt nok i sig selv. Men at se bødlerne som »onde« eller »utilgivelige« gør kun det hele meget værre.

Hvad vi kan lære af hans første korsord, handler måske ikke så meget om tilgivelse som sådan. Det kunne i samme grad handle om at se vores bødler og banemænd i det daglige som mennesker. Når andre igen opfører sig grænseoverskridende, når despoter og terrorister endnu en gang gør hele verden usikker – så kunne vi allerførst løfte vores egen hårdhed af os og se andres ugerning som en sag for deres samvittighed alene. De kan muligvis aldrig tilgives i højere forstand. Men de ved ikke nødvendigvis, hvad de gør.

Af hjertet glædelig påske!