Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Folkets park er også kundernes park

»Der er intet galt i, at en offentlig virksomhed, i dette tilfælde Slots- og Kulturstyrelsen, forsøger at skaffe sig ekstra indtægter.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan forekomme en anelse ironisk, at en park, der for et par hundrede år siden blev gjort tilgængelig for offentligheden under en enevældig konge, nu bliver lukket under et demokratisk styre. Dog kun for én dag. Men denne ene dag har også kunnet bringe sindene i kog, efter at det er kommet frem via annoncer og et debatindlæg i Berlingske, at Kongens Have i hjertet af København grundlovsdag 2017 bliver spærret af.

Vil man 5. juni næste år nyde blomsterbedene, træerne, rododendronbedene og udsigten til Rosenborg Slot, må man erlægge 300 kr. For det beløb kan man så nyde et glas vin, mens man spadserer rundt og nyder en parade af kunstnere fremføre værker i den mere uskyldige og sukrede del af repertoiret. En romantisk begivenhed, lokker arrangørerne.

Kommercialisering? Ja. Tivolisering? Nej. Der er intet galt i, at en offentlig virksomhed, i dette tilfælde Slots- og Kulturstyrelsen, forsøger at skaffe sig ekstra indtægter. Det er så at sige indbygget i de senere års kulturpolitik. De politikere, som har løftet forargede øjenbryn over initiativet, bør huske på, at det offentligt finansierede kulturliv jævnligt kalkulerer med sponsorater og private indtægter. Danmarks Radio har indtægter udover licensen, man kan leje Operaen og Det Kongelige Teater til private arrangementer, eller rykke ind på Nationalmuseet for en aften. Det dør dansk kultur ikke af. Tværtimod kan det være befriende, at kulturinstitutioner åbner sig.

I tilfældet Kongens Have kan man med rimelighed rejse to indvendinger. For det første, at det lukkede arrangement finder sted grundlovsdag, som er hele det danske folks festdag. Netop den dag burde der være adgang til en offentlig park. For det andet er det hele haven, der spærres af. Ved tidligere lejligheder, f.eks. koncerter og storskærms-fodbold, er det blot dele af parken, der har været lukket af.

I sit debatindlæg i Berlingske påpeger museumsdirektør Ulla Tofte ganske rigtigt, at Kongens Have er finansieret af skatteborgerne, som derfor bør have gratis adgang året rundt. Dertil er at sige, at der er så meget, skatteyderne må betale til, uden at de af den grund slipper for yderligere udgifter. Det museum, Ulla Tofte er chef for, M/S Museet for Søfart, tager entre, selv om det får offentlig støtte. Ligesom man betaler entre på andre museer – også de nationale samlinger, som ellers i nogle år har været gratis – og køber en billet, hvis man vil i teatret.

Principielt er der således ikke noget i vejen for, at Kongens Have kan være ramme om begivenheder, hvor der kun er adgang mod betaling. Men Slots- og Kulturstyrelsen bør overveje, om det er rimeligt at lukke samtlige 12 hektarer park af. Og man må være meget kritisk med, hvilke arrangementer man giver tilladelse til. Kongens Have med den gamle, kongelige sommerbolig Rosenborg – engang langt uden for Københavns kerne – er et smukt og historisk følsomt område, som ikke tåler enhver form for kommercielt fjas. Det kunne man jo så også tænke over i det daglige. I sommerhalvåret bliver haven lykkeligvis benyttet af mange. Men ikke alle behandler den lige nænsomt. Druk, larm og affald gør af og til haven til et sted, hvor en del borgere kke føler sig velkommen. Så gør det vel egentlig ikke noget, hvis der også bliver ryddet op og lukket af indimellem.