Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Fjern skatteskruen fra vores boliger

»Det vigtige er, at systemet kan forklares og forsvares over for de borgere, der skal betale.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der findes muligvis ingen helt enkle greb, når det kommer til en mere retfærdig beskatning af boliger. Eller også er den enkle løsning svær at få øje på, når man er viklet ind i systemer og glemmer at tænke som og på den almindelige borger. Derfor er det blevet mødt med fantasiløs skepsis fra flere sider, at de Konservatives formand foreslår helt at gentænke ejendomsskatterne. Der er ellers grund til at rose Søren Pape for at hæve blikket og spørge, om det overhovedet er rimeligt, at man skal beskattes af at bo i sin egen bolig. I stedet for den løbende betaling af både grundskyld og ejendomsværdiskat foreslår de Konservative, at boligejere beskattes af den arbejdsfri gevinst ved et salg af boligen.

Det er muligvis ikke den endelige og perfekte løsning, der her er lagt frem, men der er flere rigtige tanker bag. For det første den helt indlysende, at det er bizart, at man skal betale en afgift for at bo i sin egen bolig. Det er faktisk en del nemmere at argumentere for, at boligejerne i stedet skal betale skat af den arbejdsfri gevinst, som det er muligt at opnå på boligmarkedet. Akkurat som vi beskatter andre kapitalgevinster.

Der er huller i finansieringen, lyder det fra blandt andre skatteminister Karsten Lauritzen (V) om Søren Papes forslag. På de yderste fløje er der efter meldingerne at dømme ingen ambitioner om at lette skatten for de danskere, der ejer deres egen bolig. Alternativet lever helt op til sit navn med den umiddelbare reaktion, at de samlede boligskatter i stedet bør hæves. Selv om et af verdens højeste skattetryk gør det problematisk at konkurrere med omverdenen, så er det ikke her ærindet isoleret at agitere for lavere skatter på boliger. Hvis systemet kan indrettes mere logisk og retfærdigt med en uændret indtægt til staten til følge, så fred være med det. Det endelige resultat kan være helt anderledes end Papes forslag. Det vigtige er, at systemet kan forklares og forsvares over for de borgere, der skal betale. Enkelheden vil i den henseende være en dyd i sig selv.

Debatten kommer på et tidspunkt, hvor et nyt system for Skats ejendomsvurdering skal forhandles i Folketinget. I to år har en ekspertgruppe og 60 medarbejdere arbejdet på at opfinde en erstatning for systemet bag vurderingen, fordi Rigsrevisionen i 2013 rettede en sønderlemmende kritik mod Skat og skiftende skatteministre. Vurderingerne er generelt for vilkårlige, og selv nogenlunde ens ejendomme bliver vurderet vidt forskelligt med den konsekvens, at mange har betalt alt for meget i boligskatter. Borgernes klager bliver ikke behandlet sagligt, lød kritikken. Derfor er nye vurderinger suspenderet frem mod 2019, altimens boligejere fortsat betaler skatter af fejlbehæftede vurderinger. Fordi skattestoppet kun gælder for ejendomsværdiskatten, må grundskylden fortsat stige med op til syv procent om året. For boligejere i de store byer er det en tikkende bombe under deres privatøkonomi mange år frem.

Et nyt system til vurdering kan være ønskeligt, men det er også udtryk for symptombehandling. Det konservative udspil åbner for en tiltrængt principdebat om ejendomsskattesystemets indretning, som forsømmes, når man nøjes med at ville omlægge et eksisterende system, der ikke fungerer godt nok. Det er en god idé at se på, om vi er bedre tjent med helt at fjerne den skrue fra skattesystemet, om det så måtte tage lidt længere tid.