Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Finanslov til tiden

»Det, der virkelig er perspektiver i, er først og fremmest, at den offentlige økonomi nu igen holdes i kort snor.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politisk er der langt fra Liberal Alliance til Dansk Folkeparti. Og når man tænker på, hvor mange helt uoverstigelige besværligheder, der blev forudset for de blå partier i det nye folketing, er det ubetinget en sejr for Venstre-regeringen og ikke mindst finansminister Claus Hjort Frederiksen, at man i går kunne præsentere et aftale om næste års budget, som alle borgerlige partier står bag. Det lover godt for fremtiden, for regeringen og ikke mindst de vigtige forhandlinger om skattelettelser, der skal finde sted til foråret.

Finansloven er et solidt stykke politisk håndværk, hvor alle har fået lidt både på det symbolske og det reelle plan. Ja, den konservative leder Søren Pape Poulsen, som ellers ikke har haft en nem tid ovenpå valgnederlaget, sagde efter forhandlingerne ligefrem, at han næsten ikke kunne være i sin krop af bare glæde. Dansk Folkeparti har fået en ekstra milliard til de ældre og flere penge til sygehuse, men må leve med, at den offentlige vækst bliver lavere, end partiet lovede i valgkampen, og at der bliver skåret i kontanthjælpen. Liberal Alliance og Konservative har først og fremmest har fået en lettelse af registreringsafgiften for biler og en fastfrysning af grundskylden i 2016.

Det er små, gode tiltag, som først og fremmest har tømret de fire blå partier sammen og fået forhandlingerne til at glide. Det, der virkelig er perspektiver i, er først og fremmest, at den offentlige økonomi nu igen holdes i kort snor. Det er der brug for i en tid, hvor et opsving er i gang. Under den tidligere regering var der en uheldig tendens til at køre økonomisk lige til grænsen og nogle gange over. Det skal være slut nu.

Dernæst er der gode perspektiver i den række af aftaler, der er indgået, som rammer lige ned i tidens mest aktuelle udfordringer: Et politiforlig, der over fire år tilfører politiet yderligere næsten to milliarder kroner i en tilspidset terrortid. En stramning af reglerne på udlændingeområdet, som kan medvirke til at bremse op for tilstrømningen af asylansøgere til Danmark. En aftale om et kontanthjælpsloft, som vil betyde, at det bedre kan betale sig at arbejde, og få flere ud på arbejdsmarkedet i en tid, hvor der flere steder er ved at opstå mangel på arbejdskraft. Endelig er der lettelser af skatter og afgifter for erhvervslivet, som kan være med til at skabe øget vækst i Danmark. Det er finanslov til tiden.

Foran ligger udfordringer med at kunne finansiere helt nødvendige lettelser af personskatterne. Den halve milliard kroner, som indtil videre er sat af som følge af kontanthjælpsloftet forslår som en skrædder et vist sted. Derfor må opgaven i de kommende måneder for regeringen være at finde yderligere besparelser og reformer, som kan gøre en skattereform meningsfuld. Et skattestop for boligejere, der også omfatter grundskylden, er et af de positive elementer i finanslovsaftalen. Men dette skattestop bliver nødt til at række ud over 2016.