Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Farvel til en faktaresistent politiker

»Om dansk politik slipper for den hjertevarme Özlem Cekic i det lange løb, er nok mindre sikkert.«

Ozlem Cekic.Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagens gode nyhed fra det politiske Danmark leverede det forhenværende SF-folketingsmedlem, Özlem Cekic. Hun har meldt sig ud af Socialistisk Folkeparti i protest mod, hvad hun beskriver som partiets højredrejning. Udmeldelsen blev en realitet, da SF – indtil partiet fortrød – tilsluttede sig den såkaldte »nødbremselov«, som giver mulighed for at lukke grænserne for asylsøgere i en krisesituation med nye migrantstrømme gennem Europa.

»Nødbremseloven« giver også mulighed for afvisning af mindreårige, når den mindreåriges tarv tillader det. Personer, der ankommer fra Tyskland, kan eksempelvis overlades til behandling hos myndighederne i Tyskland, der anses som et sikkert land.

Læs også: Özlem Cekic: »Jeg kommer ikke til at sætte mine ben på tyrkisk jord«

Men i Özlem Cekics faktabefriede verden – hvor hun har selskab af den radikale ordfører, Zenia Stampe – er der nu lagt op til, at regeringen vil afvise små piger med blanke øjne og hullede bukser ved grænsen. »Det er børn, I snakker om for hulen. Børn!« lød et af Cekics udbrud. Zenia Stampe fulgte op med anklager mod folketingsflertallet for »mishandling« og »vanrøgt«, såfremt »nødbremsen« tages i brug.

Antallet af uledsagede mindreårige asylsøgere i Europa er eksploderet de senere år. Også Danmark har set en stor stigning. Fra 355 uledsagde mindreårige i 2012 steg antallet til 2.144 i 2015. I 2016 faldt antallet, men ikke i samme tempo som det samlede antal asylansøgninger. Halvdelen af de uledsagede mindreårige var unge mænd fra Afghanistan, hovedparten er hazaraer. Hazarafolket er en diskrimineret shiamuslimsk minoritet blandt det sunnimuslimske flertal. De unge sendes som fortrop til Europa, når de i familiens og egne øjne er blevet unge mænd. En anden stor gruppe er unge mænd fra Eritrea. To procent af de uledsagede mindreårige var i 2015 piger under 11 år. En del af de uledsagede unge viser sig ved nærmere undersøgelse at være ældre end 18 år. I 2015 var to ud af tre undersøgte over 18 år.

Læs også: Zenia Stampe: Jeg er debattens faldskærmssoldat, der bliver beskudt fra alle sider

Håbet om at opnå en bedre tilværelse i Europa får stadigt flere mennesker til at tage chancen og søge de muligheder, som hjertegode, men faktablinde politikere i Europa holder åbne. Familierne, der samler sammen for at kunne betale menneskesmuglere for at fragte en ung mand til Europa, tror, at uledsagede mindreårige har bedre muligheder i Europa, herunder for hurtigt at kunne søge familiesammenføring.

Bliver det nødvendigt at lukke for asylansøgere ved grænserne, må lukningen derfor også gælde de unge mænd, som udgør næsten hele gruppen af uledsagede mindreårige, og som altså må tilbagesendes, hvis de kommer fra et sikkert land.

Socialistisk Folkeparti har nu – sikkert med en vis lettelse – sagt farvel til en politiker, som ikke kan bære at føre politik baseret på fakta. Om dansk politik slipper for den hjertevarme Özlem Cekic i det lange løb, er nok mindre sikkert. Der er andre partier med samme forhold til virkeligheden som Cekic. Enhedslisten bryder sig ikke om partihoppere, men mon ikke Alternativet ved næste valg kunne bruge en ekstra kandidat med stort hjerte og snævert udsyn?