Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Få banderne jaget væk fra gaderne

Efter flere skudepisoder på Nørrebro forlænger politiet visitationszonen, som skal bekæmpe bandekriminalitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På halvanden måned har København oplevet en stribe skudepisoder. Især koncentreret omkring Nørrebro og Nordvest-kvarteret. Det er et rent under, at ingen børn, turister eller civile voksne københavnere indtil nu ikke er kommet alvorligt til skade, og man kan kun udtrykke sympati og forståelse for de forældre i de berørte områder, som frygter for at sende deres børn på gaden.

På Nørrebro har borgere taget initiativ til aktionen »Vi tager gaden tilbage«, hvor lokale beboere møder op for at genskabe trygheden og demonstrere, at gaderne ikke er bandernes. Absolut et prisværdigt initiativ. Men også lidt af et desperat slag i luften. For sandheden er jo, at banderne forlængst har overtaget gaderne. Politiet kan oprette visitationszoner og patruljere heftigt. Men banderne synes at repræsentere uhyggeligt stærke kræfter. Og i modsætning til 1990ernes rockerkrige, hvor det ved en styrket politi-indsats lykkedes at få lagt låg på konflikterne – sådan nogenlunde da – så synes de nyopståede bander at være uden for enhver pædagogisk eller myndighedsaktiveret rækkevidde.

Læs også: Københavns Politi forlænger og udvider visitationszone

Det skal naturligvis ikke få politi eller sociale indsatser til at give op. Men man må med stigende rædsel konstatere, at vi står over for et fænomen, der er mere råt og kynisk, end vi tidligere har set. Det udmønter sig bl.a. i, at store børn i de belastede områder hverves til kriminalitet og en fuldstændig mangel på respekt for autoriteter og offentlige institutioner. Imens er diverse ansvarlige myndigheder i vildrede om, hvad de skal gøre. Politikere, f.eks. Københavns overborgmester Frank Jensen (S) – justitsminister under bandekrigene i 90erne – ønsker mere synligt politi. Måske mobile politistationer. Mens politiet henviser til manglende forebyggende indsats hos kommunen.

Et tilbagevendende spørgsmål lyder, om vi kunne have gjort mere for undgå bandeproblemerne. Det er et typisk velfærdsspørgsmål, for svaret vil altid være, at naturligvis kunne vi have gjort mere og brugt flere ressourcer. Men det er ikke det rigtige svar. Det er ikke Københavns Kommune, overborgmesteren, politikerne, politiet, de sociale myndigheder, folkeskolen, pædagogerne eller det danske samfund, der har svigtet. Det er banderne, der svigter os andre.

Læs også: Københavnerborgmester vil have betjente hjem fra Jylland for at stoppe bandekonflikt

De nye bander er især opstået i indvandrermiljøer. De er resultatet af manglende integration. Men årsagen til den manglende integration er først og fremmest de mange, som ikke har villet det danske samfund. Forældre der har svigtet i forhold til opdragelse og deres børns skolegang. De unge i banderne har samme mulighed som alle andre danske unge: gratis skolegang og et tilbud om uddannelse. Men de har valgt en anden vej.

Integrationsindsatsen kan helt sikkert blive bedre. Vi ofrer millioner på nytteløse projekter. En øget politi-indsats mod banderne og stressning af bandemedlemmerne hører med i pakken. Den grimme erkendelse er imidlertid, at vi ser kriminalitet af en voldsommere karakter end tidligere. Det er ikke tiden, hvor politikere og myndigheder indbyrdes skal skændes om ansvar. Det er tid at samarbejde om konkret handling, der kan jage banderne væk fra gaderne, stoppe hvervningen af mindreårige og prikke hul i fascinationen af et forbryderregime.