Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Europas skæbne i hænderne på de franske vælgere

»Unionen er ikke skyld i hverken flygtningekrise eller den dybe finanskrise.«

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen

I det seneste år er der råbt »ulven kommer« mange gange på den europæiske scene. Brexit, Trump og hurtigt voksende nationale højrebevægelser i hele Europa har givet anledning til at trække dommedagstrommerne ud af garagen og advare mod sammenbruddet for det europæiske samarbejde. Ofte har frygten været overdrevet, men når franskmændene søndag stemmer ved første runde af præsidentvalget, er ulven mere livagtig end nogensinde. Fire kandidater har lagt sig i spidsen i kapløbet om at gå videre til anden runde om Frankrigs højeste embede. De ligger forholdsvis tæt, og tager man meningsmålingernes usikre forudsigelser i betragtning i både USA og Storbritannien, er det desværre ikke noget usandsynligt scenario, at de to, der går videre, er den højrekonservative kandidat Marine Le Pen og den yderste venstrefløjs Jean-Luc Mélenchon.

Begge er de stærkt kritiske over for euroen og EU. Le Pen vil udskrive en folkesafstemning om EU, og Mélenchon vil genforhandle alle betingelserne for medlemskabet af EU, hvilket reelt ligner en fransk udmeldelse. At han også vil forhøje mindstelønnen med 16 procent, beskatte indkomster over 2,7 millioner kroner om året med 100 procent og erstatte frihandel med noget, han kalder »solidarisk protektionisme«, gør ikke hans kandidatur mere tillokkende. Et Frankrig, der melder sig ud og ved egen kraft kører sin økonomi i sænk, er til skade ikke kun for franskmændene, men for hele Europa.

Sjældent har der været så meget på spil ved et fransk præsidentvalg, og Europas ledere vil søndag aften have blikket stift rettet mod Paris. Drivkraften i det europæiske samarbejde har i årtier været aksen mellem Frankrig og Tyskland. Hvis den ene motor nu sætter ud og med Storbritannien på vej ud af Unionen, er det svært at se, hvordan EU skal kunne fortsætte i den form, det har i dag. Bliver det til gengæld en af de to EU-positive kandidater, republikaneren François Fillon eller den midtersøgende Emmanuel Macron – hvilket fortsat er mest sandsynligt – der går videre og vinder i anden runde, er der håb om, at det europæiske fællesskab kan udvikles og opretholde sin evne til at fungere.

Det er dybt ulykkeligt, at EU har fået den skurkerolle i de europæiske landes valg, som det tegner til. Unionen er ikke skyld i hverken flygtningekrise eller den dybe finanskrise, og den er i de tilspidsede situationer ikke stærkere end hvad medlemslandene gør den til – heller ikke når det handler om forholdet til Tyrkiet og Rusland eller den græske eurokrise.

Derfor handler det ikke kun om, at Frankrig gerne skulle vælge en præsident, der mest er interesseret i at blive i den europæiske familie, men det skal helst også være en, som med styrke og vilje er i stand til at gå forrest og i samarbejde med andre lande tage fat om de fælles udfordringer, som Europa står over for. Det franske præsidentvalg vil uanset udfaldet komme til at farve det europæiske samarbejde fremover.

På begge fløje er der herhjemme partier, der gerne så EU smuldre og måske forsvinde helt. Men det er ikke og kan ikke være i Danmarks interesse. Hvis det er de store, der bestemmer selv, tromler de hen over små lande som Danmark, og den indflydelse, som vi har i dag på de fælles beslutninger, vil være væk. Vive la France og vive l’Europe.