Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Et uansvarligt Socialdemokrati spiser alle pengene – og mere til

Socialdemokratiet har lagt en økonomisk plan frem, som i sig selv er uansvarlig, fordi den vil hæve skatter og afgifter og dermed bremse vækst og velstandsskabelse i Danmark. Dertil kommer alt det dyre, der ikke fremgår af planen.

Socialdemokratiets økonomiske plan er en farlig leg med ilden i dansk økonomi, som over de seneste 37 år via målrettede reformer er rettet markant op efter 70ernes perspektivløse socialdemokratiske krisepolitik – og senest efter finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Overbudspolitikken i dansk politik anno 2019 kan koges ned til én sætning.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede Venstres velfærdsløfter til 69 milliarder kroner for en uge siden, citerede han den socialdemokratiske statsminister Viggo Kampmanns berømte slogan fra 1960: “Gør gode tider bedre”.

Da Socialdemokratiets top med Mette Frederiksen i spidsen mandag offentliggjorde partiets økonomiske plan, overgik man Løkke med formuleringen: “Gør gode tider bedre for alle”.

Men Socialdemokratiets økonomiske plan er en farlig leg med ilden i dansk økonomi, som over de seneste 37 år via målrettede reformer er rettet markant op efter 70ernes perspektivløse socialdemokratiske krisepolitik - og senest efter finanskrisen.

Det har længe stået klart, at Socialdemokratiet under Mette Frederiksen er veget bort fra reformsporet. Men det stopper ikke med det. Socialdemokratiet har taget den fulde rejse tilbage til uansvarligheden.

Den plan, partiet nu går til valg på, æder ikke blot hele det økonomiske råderum frem mod 2025. Den æder mange milliarder mere. 10 milliarder kroner i 2025. Og det er endda uden at inkludere hele regningen for partiets eget nye klimaudspil og det potentielt set dyre resultat af den ydelseskommission, S vil nedsætte efter valget.

Læg dertil, at en eventuel S-regering uden tvivl vil blive presset af sine røde støttepartier til at bruge endnu flere penge. I minutterne efter fremlæggelsen af planen blev Mette Frederiksen & co. helt forudsigeligt mødt af krav fra f.eks. SF om at skaffe flere skatteyderpenge til minimumsnormeringer og endnu flere penge til klimaet.

Derudover finansierer man velfærdsædegildet med en række yderst skadelige initiativer.

Værst er det at Socialdemokratiet henter en stor del af sin finansiering ved at hæve diverse skatter og afgifter. På aktiegevinster, virksomhedsarvinger, øget beskatning af den finansielle sektor. Og tilbagerulning af skattelettelser på arbejdsgiverbetalt telefoni og internet. Med mere.

Det er skridt, der vil ramme væksten og velstandsskabelsen i Danmark. Og dermed sandsynligvis det råderum, der reelt er til rådighed. En størrelse, der i forvejen er yderst dynamisk: Penge man forventer at kunne fordele til f.eks. velfærd, men reelt ikke har i hænderne endnu.

Derved åbner Socialdemokratiet for en farlig vej: Bliver tiderne dårligere, må man bremse endnu hårdere op, spare endnu mere. Men det taler S-ledelsen ikke om. Man spiser i stedet langt mere end det, der under fortsat gode konjunkturer forventes at være til rådighed.

Problemet i Danmark og under denne valgkamp er, at det på grund af tidernes gunst er uendelig let at bilde danskerne ind, at det er nærmest gratis at gøre gode tider bedre for alle.

Det er trist, at Socialdemokratiet har forvandlet sig tilbage til noget, vi kender fra en grum og grimet fortid: Et uansvarligt parti med velfærdsgaveboden vidt åben.

Det kan koste danskerne endog meget dyrt, hvis de hopper på limpinden. TOM JENSEN