Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Et pinligt hykleri

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skønt der er langt imellem, sker det, at et større politisk hykleri uventet afsløres for åben skærm. Som eksempelvis under DR2-debatten forleden, hvor transportminister Magnus Heunicke (S) i en debat om hjemmehjælp til de ældre hændervridende anklagede de blå partier for med Venstres forslag om nulvækst at ville forringe hjælpen til de ældre.

Tilsyneladende havde transportministeren ikke gjort sit hjemmearbejde ordentligt. Det havde Venstres tidligere finansminister, Claus Hjort Frederiksen. Han kunne oplyse, at mens antallet af ældre i den nuværende regerings tid er steget med flere end 100.000, er antallet af ældre, der modtager hjemmehjælp, faldet med 18.000. Antallet af ydede hjemmehjælpstimer er i Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode faldet med 1,8 millioner timer. I 2014 er udviklingen i hjemmehjælpen ændret til et lille plus, men det ændrer ikke på det samlede billede af en stærk beskæring. Et eftersyn i Danmarks Statistik bekræfter tallene.

Når det drejer sig om en af velfærdssamfundets kerneydelser, hjælpen til de ældre, hvis antal stiger, har denne regering altså omprioriteret. Det er sket, selv om der har været vækst i den offentlige sektor på i gennemsnit 0,26 procent i Thorning-Schmidts tid, og der er kun én forklaring: Regeringen – og kommunerne, der har det direkte ansvar – har prioriteret andre offentlige udgifter. Samlet set er antallet af offentligt ansatte faldet med 13.000. Det er blandt andet udtryk for, at der er udliciteret og effektiviseret i både stat og kommune, hvilket jo er godt for hele samfundsøkonomien. Men Thorning-Schmidts ændringer i den offentlige sektor viser, at det er muligt at få mere for pengene i det offentlige, uden at velfærdssamfundet falder sammen. Thorning-Schmidts nedskæringer viser desuden omfanget af hykleri fra en regering, som med blandt andre en Heunicke i spidsen stiller sig op med forargede anklager mod især Venstre, der i virkeligheden blot vil fortsætte og forstærke den effektivisering af den offentlige sektor, som den nuværende regering har gennemført, og som den selvsamme røde regering forresten forventer at fortsætte. I den økonomiske 2020-plan, som regeringen og Venstre er enige om, forventer man at effektivisere denoffentlige sektor med 12 milliarder kroner. Det er lidt mere end det stigende antal ældre vil koste i ekstraudgifter til blandt andet hjemmepleje.

Den virkelige forskel på regeringens og Venstres økonomiske politik gælder anvendelsen af det økonomiske råderum, som Helle Thorning-Schmidt på kreativ vis fik regnet op til 39 milliarder kroner i det velfærdsudspil, som regeringen er gået til valg på. Regeringen vil bruge pengene på den offentlige sektor. Venstre og flere af de øvrige blå partier vil bruge pengene på skattelettelser i bunden, som skal puffe nogle af de 800.000 personer på offentlig forsørgelse i arbejde. Forsørgelsen af Danmark, også efter 2020, hvor ubalancen mellem danskere i den arbejdsduelige alder og det stigende antal uden for arbejdsmarkedet for alvor vil tynge, er den store udfordring for de næste regeringer. Den opgave kan ikke løses med hykleri, uanset hvor pinlig og plat det er.