Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Et digt fra Odense

»I disse år oplever vi, at unge danskere med muslimsk baggrund siger fra og insisterer på at leve frit og sekulært uden at få trukket religiøse dogmer ned over hovedet. Det danske samfund skal aktivt støtte alle disse unge«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skal aldrig vige for de voldsmænd, som vil hindre ordet i at have frit løb blandt os. I praksis var det ellers, hvad Odense Kommune havde lagt op til, da et arrangement med den så omtalte unge lyriker Yahya Hassan blev aflyst. Heldigvis gennemfører kommunen nu et arrangement ovenpå et hav af protester fra såvel ministre som den blå opposition i Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative.

På tirsdag vil Odense-bydelen Vollsmose derfor åbne for et arrangement. Yahya Hassan var blevet bedt om at blive væk på grund af trusler mod den offentlige orden. Når Hassan kommer til Vollsmose, bliver mødet dog af sikkerhedsgrunde formentlig flyttet til en anden lokalitet.

Hele forløbet er dybt pinligt for Odense. At kommunen er én af en håndfuld fribyer, der skal kunne huse truede udenlandske forfattere, får det hele til at fremstå i et tragikomisk skær. Men kommunen havde lagt politiets vurdering til grund for aflysningen for den forudsagte uro. Det er velkendt, at Vollsmose, der står på ghettolisten, har særskilte problemer og tidligere har oplevet vold og uro.

Læs også: Yahya Hassan får alligevel lov til at optræde i Vollsmose

Med forløbet har vi også fået demonstreret, at der i Danmark findes tendenser til parallelsamfund, hvor samfundets almindelige spilleregler kan sættes ud af kraft, hvis det er belejligt. Her er der brug for, at der klart og utvetydigt bliver sagt fra. Det skete så heldigvis. Alligevel er det bemærkelsesværdigt, at der først for alvor sker noget, når der opstår pres fra ministre, politikere, kunstneriske organisationer og medier.

Det siger også noget andet. Nemlig at der er en virkelighed med konkrete trusselsvurderinger, som ansvarlige myndigheder må forholde sig til. Det er jo ikke ud af det blå, at politiet foretager den slags vurderinger. Det ændrer ikke spor på, at Odense Kommune har håndteret forløbet klodset. Men det sætter det forhold i relief, at vi i disse år er vidne til en meget ubehagelig udvikling. Der har udviklet sig en trusselskultur herhjemme.

Seneste offer for det er den 18-årige lyriker Yahya Hassan, som har udgivet en meget omtalt digtsamling og udtrykt sig meget kritisk om ghettomiljøet med dets parallelsamfund. Det er modigt gjort. Den unge Hassan blev tidligere på ugen overfaldet på Hovedbanegården i København. Overfaldsmanden er en terrordømt islamist, som ifølge anklagemyndigheden råbte »vantro« efter ham. Oveni kommer, at Hassan har fået en række dødstrusler, så vi sætter vores lid til, at politiet har lovet at passe ekstra godt på ham.

I disse år oplever vi, at unge danskere med muslimsk baggrund siger fra og insisterer på at leve frit og sekulært uden at få trukket religiøse dogmer ned over hovedet. Det danske samfund skal aktivt støtte alle disse unge, der står på spring til at tage del i det almindelige samfundsliv. Ligesom vi skal sige fra over for dem, der åbenlyst modsætter sig integration og truer andre. Det gør vi bedst ved at fastholde, at der gælder ytringsfrihed i Danmark. Overalt. Også i Vollsmose.