Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Et angreb på Europa

»De kan sprede frygt og rædsel, men aldrig ødelægge vores samfund, vores tro på frihed, demokrati og ligeværd.«

Der vil blive masser af tid til selvransagels. Men det må vente lidt. Lige nu er det tid til at stå sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske var der en sammenhæng. Måske er terrorangrebet i Bruxelles udløst af, at Salah Abdeslam – en af hovedmændene bag terroren i Paris – langt om længe i fredags blev pågrebet i den belgiske hovedstad.

Måske er bomberne i lufthavnen og metroen en kujonagtig reaktion på de nederlag, som Islamisk Stat lider på slagmarken i Syrien og Irak. Terrororganisationen har angiveligt taget ansvaret på udåden.

Måske er de mange dræbte og sårede ofre for ekstreme jihadister, der vil vores åbne, frie, vestlige levevis til livs i længslen efter kalifatet. Symbolet på europæisk sammenhold, demokrati og de værdier, Europa bygger på, er om noget den belgiske hovedstad, Bruxelles – hjemsted for NATO og Den Europæiske Union.

Eller også var det bare i det ofte kaotiske Belgien, det kunne lade sig gøre. Og måske rummer svaret elementer af det hele. Motiver og årsager vil blive endevendt fra nu af.

Men for de pårørende, ægtefællerne, kæresterne, børnene, forældrene og vennerne til de dræbte og sårede er det ligegyldigt. Deres tab, deres sorg, og deres følelse af tomhed er den samme. De vil spørge sig selv igen og igen, hvorfor deres kære – uskyldige mennesker på vej fra et sted til et andet en tilfældig tirsdag morgen – skulle ende som ofre i en blodig krig, der er trængt ind på europæisk jord.

Det er sagt så mange gange før, at det minder om en besværgelse. Men måske er besværgelser det, der hjælper os en lille smule videre, når alt andet synes ligegyldigt. Så derfor: Terroristerne med deres forskruede, religiøse fanatisme og deres hadefulde kynisme vil aldrig vinde. Hverken i New York, London, Madrid, København, Paris eller Bruxelles. De kan sprede frygt og rædsel, men aldrig ødelægge vores samfund, vores tro på frihed, demokrati og ligeværd. De kan iføre sig deres bombebælter og tage forbipasserende med sig i døden, men de skal ikke få held til at splitte os, tøve i kampen mod de mørke kræfter eller sætte Europas muslimer og kristne op imod hinanden.

Terrorister er, uanset hvilken ekstrem ideologi de bekender sig til, først og fremmest gemene og feje forbrydere. Og som sådanne skal de jages, findes og stilles for retten. Samarbejdet i Europa om sikkerhed og bekæmpelsen af terror må have den højeste prioritet, for usikkerheden og frygten er det, som terroristerne lever af. Og Islamisk Stat skal nedkæmpes med alle de midler, der er til rådighed.

Et terrorangreb i Bruxelles var frygtet, endda ligefrem ventet. Myndighederne vidste konkret, at noget var på vej. Belgien har det største antal jihadister per millioner indbyggere, og Bruxelles har længe været i alarmberedskab. Bydelen Molenbeek, hvor Salah Abdeslam fredag blev pågrebet, er kendt som rugekasse for muslimske ekstremister, og det belgiske politi er længe blevet kritiseret for at være ineffektivt og splittet. Alligevel skete det – et voldsomt terrorangreb i Bruxelles’ lufthavn og et andet tæt på EUs vigtigste institutioner.

Der vil blive masser af tid til selvransagelse og nødvendige udredninger af fejl og huller i sikkerheden. Men det må vente lidt. Lige nu er det tid til at stå sammen.