Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

En stærk beslutning

Forsvaret og dansk politik mister en dygtig og folkelig minister. For forsvaret er et ministerskift blevet nødvendig. Men det er beskæmmende, at foreløbig udokumenterede smædekampagner har presset en god minister væk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her til aften kom den efterhånden uundgåelige følge af måneders uafbrudte smædekampagne i form af foreløbig komplet udokumenterede påstande om snyd og bedrag i Forsvarsministeriets top, omfattende forsvarsminister Søren Gade og hans spindoktor, Jacob Winther, der nu begge forlader Forsvarsministeriet.
 
Søren Gade formåede på sine knap seks år som minister at gennemføre en dramatisk omstilling og beskæring af forsvaret, så det i dag er et lille, men på mange felter helt moderne og skarpt forsvar. Derpå førte han forsvaret ud i hårde kampe i Irak og Afghanistan, og var med ved gravene, hver gang familierne til de over 30 døde soldater ønskede det. Som næppe nogen anden vestlig forsvarsminister formåede han sideløbende at sikre en uhørt stor opbakning til de kæmpende soldater, til missionen i Afghanistan og til sig selv, trods alle vanskelighederne, trods tabene og trods de hastigt stigende omkostninger til krigsførelsen.
 
Som kronen på værket sikrede han i sommer et forsvarsforlig omfattende ikke bare for første gang Socialistisk Folkeparti, men også med ekstra milliarder til forsvaret. Kun Enhedslisten står nu uden for forsvarsforliget.
 
Den stærke politiske opbakning skulle bruges til at samle flertal bag anskaffelse af nye kampfly og til at træffe en række vanskelige beslutninger om yderligere tilpasning af forsvaret, for nye problemer er kommet til, og økonomien er stadig elendig. 
 
Men de to sager - om jægerbogen, der ikke måtte udkomme og den påståede læk fra hans presserådgiver - har slidt for meget.Oppositionen lugter ministerblod, og i den situation er det desværre rigtigst at ministeren tog en stærk beslutning og viger.
 
Men det er en skammelig udgang, sagen har fået. Danmark har lige mistet en meget dygtig politisk håndværker og folkelig politiker, der kunne have nået meget længere.