Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

En sejr til virkeligheden

Det er ikke så tit, der er anledning til at anerkende regeringen for et modigt og rigtigt valg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men beslutningen om at følge Straffelovrådets anbefaling om ikke at kriminalisere købesex er en af disse sjældne lejligheder, hvor denne regering med dens oftest ustyrlige trang til at påtvinge borgerne dens egne værdier og levemåder er veget for virkeligheden.

Ifølge Straffelovrådet vil en kriminalisering af kunderne på samme måde som i Sverige og Norge ikke hjælpe dem, som man ønsker at beskytte, altså de prostituerede. Tværtimod vil de svageste af dem blive endnu mere afhængige af kriminelle bagmænd og netværk. Konklusionen er bestemt ikke uventet, men nu er den fastslået, og regeringen har altså lyttet på samme måde, som regeringen måtte lytte til virkeligheden, da betalingsringen blev droppet.
I regeringspartiernes baglande vil forargelsen over regeringens beslutning ingen ende tage. Nogle anklager regeringen for løftebrud i forhold til de bastante løfter om forbud mod købesex, som lød inden valget. Men virkeligheden vandt en sejr, og tillykke med det.

I et globalt perspektiv er især de skandinaviske landes iver for at forbyde prostitution afvigende. Lektor Jørn Boisen, der har beskæftiget sig med prostitutionens historie, kalder i Politiken Danmarks behandling af prostitution for »repressiv«. Den findes i mange lande, og den forsøger at begrænse prostitution uden at forbyde den. Det betyder, at de prostituerede ikke kan udøve deres erhverv på fuldt lovlig vis, men i et vist omfang gøres afhængige af bagmænd. I Tyskland er opfattelsen anderledes pragmatisk. Rationalet er, at prostitution ikke kan afskaffes, hvorfor man regulerer og kontrollerer den for at beskytte de prostituerede. I Holland og så langt væk som New Zealand er prostitution legaliseret ud fra ønsker om at beskytte de prostituerede, beskytte folkesundheden og forbyde ungdomsprostitution.

I Sverige og Norge mener det politiske flertal, at samtlige prostituerede reelt er ofre for vold eller voldtægt, og hvis de prostituerede ikke er enige, så skyldes det, at de bedrager sig selv. De bliver behandlet som børn, der ikke kender deres eget bedste. Mor stat bestemmer. Resultatet af kriminaliseringen af kunderne er altså ifølge Straffelovrådet det modsatte af  det ønskede. Livet bliver sværere og farligere for de prostituerede.

Regeringens fornuftige afvisning af at kriminalisere købesex besvarer imidlertid ikke spørgsmålet om, hvad samfundet kan gøre for at bekæmpe den ufrivillige prostitution og især den grove udnyttelse af mange udenlandske, handlede kvinder. Skal Danmark bevæge sig i retning af en tysk eller hollandsk accept af prostitution, der inkluderer prostituerede økonomisk i samfundet? Kan man samtidig øge indsatsen mod dem, der transporterer kvinder hertil? Beslutningen om ikke at kriminalisere købesex kan ikke stå alene. Regeringen bør fortsætte indsatsen i forhold til prostitution, hvor hensynet til de prostituerede baseret på den virkelige verden er styrende, frem for den hykleriske pegefingerpolitik, der har domineret hidtil.