Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

En mand af ord

Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget bliver sagt om Donald Trump her på et-års dagen for præsidentvalget. Det meste vil sikkert være negativt, hvis man lytter til hans politiske modstandere. Dem er der mange af ikke alene hos Demokraterne, men såmænd også i Det Republikanske Parti.

På et-års dagen er det dog passende, at man gør status både over det, der er nået og det, han ikke har kunnet løfte.

Trump forsøger at holde sine valgløfter til vælgerne. Faktisk kan man næsten forudse hans næste tweets, som er hans politiske kommunikationsform, ud fra det, han har lovet under valgkampen. Hvad enten det drejer sig om at opsige Paris-aftalerne, melde USA ud af handelsaftaler, sætte en stopper for muslimsk indvandring, erstatte Obamas sundhedsreform, skaffe kul- og stålarbejderne tilbage i beskæftigelse eller at gøre hvad han kan for at deportere ulovlige immigranter. Så præsidenten ønsker at leve op til sine vælgeres forventninger.

Det lykkes sjældent. Foreløbig ligger der hele og halve lovforslag i Kongressen, som ikke er samarbejdsvillig over for præsidenten. Til gengæld har han flittigt benyttet sig af retten til at udstede »dekreter«, som enhver siddende præsident kan ty til, hvis man ønsker en bestemt beslutning gennemført, og der ikke er mulighed for at få Kongressen med på det.

Der er ingen tvivl om, at Trump bliver modarbejdet i egne rækker. Det er til stor skade for USA og for verden. På den anden side må man heller ikke være blind for, at Trump politisk set er uden erfaring, og derfor helt tydeligt ikke ved, hvordan man opererer i et demokratisk system.

Præsidenten har nemlig ikke større magt, end forfatningen giver ham. Præsidenten er afhængig af, at han kan samarbejde med Kongressen og andre instanser i USA.

 

Trumps største problemer er alt det, han slæber med sig fra valgkampen. De russiske forbindelser, hans manglende vilje til at offentliggøre sine skattepapirer og hans evindelige fejder med politiske modstandere primært på Twitter.

Det skaber ikke venner, og han har svært ved at bygge solide alliancer også i udlandet, hvor han anses for at være politisk uberegnelig. For han har på internationale møder demonstreret, at han har svært ved at holde fokus. Internationalt er man usikker på, hvad der er USAs prioriteter både handelsmæssigt og udenrigs- og sikkerhedspolitisk.

Det skaber økonomisk usikkerhed blandt USAs handelspartnere. Og opsigelsen af Paris-aftalerne har rystet verden, fordi klima-aftalerne næppe kan gennemføres uden USA.

Et år efter valget har USA fået en præsident, der er trofast over for sine valgløfter. Mange af dem er et brud med årtiers traditionel amerikansk politik og derfor vanskeligt gennemførlige.

USA har været et åbent samfund både økonomisk, handelsmæssigt og på immigrationsområdet. Alle disse områder er nu udfordret. Men Trump har stadig tid til at skabe de nødvendige kompromiser og dermed blive en bedre præsident, end han lige nu opfattes som.