Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

En god vision som forhåbentlig kan blive til noget

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, gruppeformand Henrik Sass Larsen, politisk ordfører Nicolai Wammen, udenrigsordfører Nick Hækkerup og udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye præsenterer partiets udlændingeudspil mandag på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det er på lange stræk en god og rigtig vision for Danmarks udlændingepolitik, som Socialdemokratiet fremlagde mandag. Men det er også værd at understrege, at det netop er en vision. Den afhænger af så mange ydre faktorer, at der er meget lang vej til, at den kan realiseres. Men det skal på ingen måde forhindre Danmark i at forsøge og om nødvendigt gå forrest.

Socialdemokraterne vil sætte en stopper for, at flygtninge og migranter spontant kan søge asyl i Danmark. Og de der alligevel gør det, skal sendes retur til nyoprettede dansk-drevne modtagelejre i Afrika eller Mellemøsten, hvor deres sag kan blive behandlet. Samtidig vil Mette Frederiksen sætte et loft over, hvor mange med ikke-vestlig baggrund, som Danmark kan tage imod om året.

For få år siden kaldte Mette Frederiksen et sådan system for »inhumant«. I dag står det klart for flere og flere, at det er den rigtige løsning ikke mindst, fordi Danmark for de samme penge, vi bruger på indkvartering og integration, kan hjælpe langt flere flygtninge i nærområderne. De der har muligheden for at flygte op gennem Europa og betale kyniske menneskesmuglere mange tusind euro for at organisere rejsen, er forbeholdt de mest privilegerede.

Socialdemokraternes vision er langtfra ny og desværre meget langt fra at kunne realiseres. Alene det at finde et land, som er demokratisk og sikkert at sende flygtninge tilbage til, er svært. Danmark er forpligtet til ikke at sende flygtninge tilbage til usikre lande, hvor de eksempelvis risikerer forfølgelse eller tortur. Hvis det lykkes, skal man derefter overbevise landet om at etablere en dansk modtagelejr og at tage imod de asylansøgere og migranter, som er havnet i Danmark. Det er ikke nogen let sag, men det ændrer ikke ved, at det er den rigtige vej frem, hvis Europa skal have styr på flygtningesituationen og udvise rettidig omhu med hensyn til den befolkningseksplosion, som finder sted i Afrika.

Selv om der er flere spørgsmålstegn end facit med to streger under i det socialdemokratiske udspil, så er der grund til at kvittere for, at partiet er kommet til fornuft og har lagt den slappe udlændingepolitik bag sig. Dog skal man huske, at en regering med Mette Frederiksen som statsminister vil have både de Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet som parlamentarisk grundlag. Når først Mette Frederiksens stramme kurs har været igennem den socialistiske vridemaskine, er det ikke godt at vide, hvad der kommer ud af det. At Socialdemokratiet gerne vil indgå en bred politisk aftale med regeringen og Dansk Folkeparti, kan kun ses som et forsøg på at få lukket udlændingedebatten ned, så partiet kan slippe for at skændes med venstrefløjen til evig tid.

Et andet udestående er, hvad der skal ske, indtil modtagelejre en dag kan realiseres. Det loft over ikke-vestlige indvandrere, som socialdemokraterne vil indføre, mangler en plan for, hvad der skal ske i tilfælde af en ny stor flygtningestrøm til Europa. Man kan slå alt ned med jura og hvad-nu-hvis’er. Det vigtige signal i det socialdemokratiske udspil er, at det nu gælder om at få taget fat på arbejdet både i Danmark og Europa, så vi kan håndtere fremtidige flygtningestrømme. Danmark har flere allierede i Europa, som taler for samme model, og hvis man med en blanding af pisk og gulerod kan lægge et tilstrækkeligt pres på de lande, som skal huse modtagecentre, er intet umuligt.