Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

En fejring med alvorlig mislyd

»Den virkelighed, som mange kvindelige politikere oplever fyldt med chikane og udenomsløb, er udtryk for en syg, politisk kultur.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grundlovsdag er demokratiets festdag. Vi har en grundlov, der trods alle mulige ønsker om mindre justeringer og kritik af et særdeles forældet sprog har vist sig langtidsholdbar og anvendelig som solidt fundament for vores demokrati. Og grundlovsdag netop i år burde være en særlig festdag. Man kan benytte lejligheden til at undre sig over, at det faktisk kun er 100 år siden, at kvinderne fik valgret på linje med mændene, men set med datidens øjne var det resultatet af 30 års hård forudgående kamp for lige politiske rettigheder. Kampen blev vel at mærke ikke vundet af kvinder alene, men af dengang progressive mænd og kvinder i en fælles indsats. Som velfungerende ligestillingsinitiativer bør være det. Hvorfor er dette så ikke bare en fantastisk festdag endda holdt midt under noget så fundamentalt for demokratiet som en valgkamp? Fordi det må give anledning til massiv eftertanke og bekymring, at 25 procent eller hver fjerde kvinde i politik føler sig chikaneret, udsat for sexistiske overgreb eller holdt uden for det politiske spil. Som Berlingske kunne beskrive torsdag på basis af en undersøgelse blandt kvinder i lokal- og landspolitik, er det op mod hver fjerde kvinde i undersøgelsen, der har overvejet at stoppe den politiske karriere på grund af de uacceptable vilkår, og hver femte kvinde i poltik undlader at gå ind på bestemte emner, som kan afstedkomme ubehagelige situationer.

Læs også: Kvindelige politikere chikaneres, hånes og trues

Den virkelighed, som mange kvindelige politikere oplever fyldt med chikane og udenomsløb, er udtryk for en syg, politisk kultur og en ageren i den politiske debat og i forhold til kvindelige politikere, der ganske enkelt må gøres noget ved, hvis vi med god samvittighed og i højt humør skal kunne fejre 100-året for kvindernes valgret. Om der er den direkte sammenhæng, at det ikke føles attraktivt for kvinder at gøre karriere i politik og varetage politiske hverv, og så den triste udvikling, vi ser – at der denne gang er færre kvindelige kandidater til folketingsvalget, og at kommunalvalget resulterede i færre kvindelige borgmestre – kan ikke dokumenteres. Men det ville desværre ikke være underligt, hvis det forholdt sig sådan.

Læs også: Politik er stadig en herresport

Det tog rigtig lang tid, efter at kvinderne fik valgret, til der rent faktisk kom et gennembrud i forhold til en bare nogenlunde repræsentation i Folketinget. Det er en pinlig status i vores oplyste og på overfladen velfungerende demokrati, at det nu ser ud til, at debattonen og den politiske kultur får kvinderne til at nøle med at træde frem på den politiske scene både landspolitisk og i lokalpolitikken. Vi kan ikke lovgive om debattone og politisk kultur eller løse problemet ved oplysningskampagner eller politianmeldelser, når chikanen bliver for grovkornet. Som dengang op til grundlovsænd-ringen i 1915 må mænd og kvinder gå sammen om at få lavet om på tingene. Sagen er jo, at det her er en mislyd i vores demokrati, som vi ikke kan være bekendt i 2015. Vi har faktisk brug for, at hvervet som politiker bliver attraktivt for både mænd og kvinder. Drivkraften skal være lysten, ideerne og evnen til at gøre en indsats for at lede, udvikle og forandre vores samfund, og ikke bare hvem, der har tilstrækkelig teflon-behandling og åndelig rustning på til at modstå politisk mobning.