Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

En drillenæse

»Netop fordi sagen har og har haft så alvorlig en karakter, bør det stå knivskarpt, hvem der er ansvarlig, og hvem der er frifundet.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis et flertal i Folketinget som bebudet tildeler en næse til tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V), er det ikke udtryk for andet end ubehagelig politisk drilleri. Og det er ærgerligt, uværdigt for Folketinget og en smule trættende, at undersøgelsen af så alvorlige anklager om magtmisbrug skal ende i den sædvanlige christiansborgske mudderkastning.

Troels Lund Poulsen blev af skattesagskommissionens grundige og langstrakte arbejde frikendt for magtmisbrug, frifundet for at have forsøgt at påvirke eller omgøre afgørelsen i Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skattesag. Og det kunne heller ikke påvises, at han havde nogen andel i den anden hovedanklage – lækagen af skattepapirerne til pressen. Sagen endte med at løbe ud i sandet, og hverken for embedsmænd eller politikere har den haft noget juridisk efterspil.

Alligevel mener et snævert flertal i Folketinget bestående af regeringen og dens støttepartier, at Folketinget skal udtale alvorlig kritik af den tidligere skatteminister, fordi han har det objektive ansvar for det, der er foregået i hans ministerium. Det vil sige lækagen, videregivelse af det meget omtalte homorygte og forkerte oplysninger til ombudsmanden. Det er forståeligt, at der er frustrationer over, at det ikke er lykkedes at finde frem til, hvem der lækkede skattepapirerne. Men med begrundelsen om det objektive ministeransvar, vil Folketinget kunne uddele rigtig mange næser til nuværende og tidligere ministre for sjusk, fejl og forsømmelser i forvaltningen. Der er fast arbejde for de 179 medlemmer til at udvide folketingsåret med adskillige måneder.

Læs også: »Hall of shame«: For de har fået næse på

Ender Troels Lund Poulsen med at få en næse, får det ingen betydning for ham. Han vil med rette kunne henholde sig til undersøgelseskommissionens rapport og afvise kritikken som politisk. Men det er usmageligt, at man fra regeringens og venstrefløjens side insisterer på at placere et politisk ansvar i en sag, som har indeholdt så alvorlige beskyldninger om magtmisbrug. Det handler jo ikke om fejludbetalinger eller mindre overskridelser af budgettet, men om hvorvidt en siddende regering havde forsøgt at udmanøvrere sin politiske hovedmodstander med metoder, som hører til i en bananrepublik.

Netop fordi sagen har og har haft så alvorlig en karakter, bør det stå knivskarpt, hvem der er ansvarlig, og hvem der er frifundet. Hvad der kan bevises, og hvad der ikke kan bevises. Det helt afgørende i sagen er jo, om der var politisk indblanding eller ej, og på den vægtskål er der ingen tvivl om, at Troels Lund Poulsen går fri.

Folketingets næser bør bruges med omtanke. Da daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) under fodnotetiden i 1980erne indkasserede ikke færre end 80 næser af Folketinget, var der det realpolitiske i det, at han faktisk valgte at overhøre et politisk flertal, når han deltog i møder i NATO. Heldigvis, kunne man tilføje. Og han modtog kritikken med stolthed. En næse til Troels Lund Poulsen har uanset størrelse ikke andet formål end at holde en ubehagelig sag i live, fordi der snart skal være valg.