Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Ekstreme toplønninger: Misundelse kan være en god ting

Foto: Ida Guldbæk Arentsen. Niels B. Christiansen var i 2016, som daværende Danfoss-direktør, Danmarks bedst lønnede topchef med en løn på 57 mio. kr. Niels B. Christiansen er i dag direktør for Lego.
Læs mere
Fold sammen

Ekstreme lønpakker til særligt amerikanske topchefer har de senere år skabt voldsom debat. Kan noget menneskes arbejdsindsats være så mange millioner kroner værd? Vi kender det også fra egen andedam, hvor direktørers toplønninger indimellem bliver et offentligt anliggende. Ofte er forargelsen større end indsigten i mekanismerne bag – og den disciplinerede indsats det kræver at komme til tops.

To danske forskere kom i Berlingske Søndag med et interessant input til debatten om, hvad forskelle i lønninger mellem ledere og andre medarbejdere betyder. Deres studier viser, at det har en gavnlig effekt på motivationen for alle ansatte, at cheferne får en stor løncheck. De ser det lidt som en stor sportsturnering, hvor den største præmie tilfalder vinderen. Man er simpelthen villig til at arbejde mere koncentreret, fordi der venter en belønning, jo længere man kommer i »turneringen«.

Nu måles værdien af et arbejdsliv jo ikke kun i penge. Naturligvis indgår mange andre faktorer som tilfredshed med arbejdsopgaven og opbakning til virksomhedens formål. Det sociale samvær på arbejdspladsen betyder for langt de fleste enormt meget for livsglæden. Men menneskets generelt stræbsomme natur taget i betragtning, så er det jo ikke så underligt, at belønning spiller en stor rolle. Vi er som art ambitiøse.

Pointen understøttes af anden dansk forskning. Jobtilfredsheden er størst i virksomheder med lønforskelle. Hvis forfremmelse og belønning sker på en gennemskuelig og retfærdig facon, så er motivationen og tilfredsheden størst på arbejdspladser, hvor det faktisk gør en forskel, om man yder en indsats. Og de virksomheder, som har en sådan sund konkurrencekultur, klarer sig også bedre end selskaber, hvor forskellene i løn er små.

På smukkeste vis viser kapitalismen sin overlegenhed i forhold til andre samfundssystemer. Vi bliver alle sammen rigere af, at nogle – som arbejder hårdt for det – får lov at blive lidt mere rige end vi selv.

Er der så en grænse for, hvor store forskellene må være? Vil det med andre ord ødelægge motivationen hos medarbejderne, hvis belønningen til chefen bevæger sig ud i det absurde?

Det kan der nok være noget om. Især når det drejer sig om »gyldne håndtryk« på mange millioner kroner til ledere, som bliver fyret, fordi de ikke har leveret varen. Til det er der blot at sige, at det er ejernes penge, så det må de sådan set selv om. Hvis de vil tjene mest muligt, må de jo indrette sig sådan, at medarbejderne både er tilfredse og yder mest muligt.

På makro-niveau er det mere nuanceret. Mennesker trives bedst med noget at stræbe efter. Det er det, der får os ud af sengen en kold og mørk januarmorgen. Et samfund med ekstrem rigdom og ekstrem fattigdom er til gengæld ikke noget at stræbe efter. Som et af verdens mest lige og rige lande er vi ikke i farezonen.

Tværtimod kan vi lære af forskningen og lade de stræbsomme beholde lidt mere af den løn, de har arbejdet hårdt for.