Efter Trump: Bidens heling kræver mere end ord

Der er nok at hele for den kommende præsident Biden og hans vicepræsident, Kamala Harris. Men de må evne i konkret politik at række ud til de mere end 70 millioner amerikanere, der ved dette præsidentvalg stemte på Donald Trump.

 
Klokken 2 dansk tid i nat holdt Joe Biden sejrstale for nationen. Fire dage efter præsidentvalget blev han erklæret som vinder - med flere stemmer, end nogen anden præsidentkandidat nogensinde har fået. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Heling. Det var nøgleordet, da Joe Biden som nyvalgt præsident natten til søndag dansk tid trådte frem på scenen i Wilmington, Delaware og holdt sin takketale, efter det stod klart, at præsidentvalget er afgjort.

Den siddende præsident, Donald Trump, og hans advokater vil givet endnu spjætte højlydt i nogle dage eller uger. Vil Trump gøre den amerikanske nation en sidste, afgørende tjeneste efter fire splittende år i præsidentembedet, så byder han sin natur trods og erkender nederlaget.

Trump-æraen er forbi. Det blev en årrække, som ved nærmere efterprøvning kom til at forstyrre mere i hovederne på amerikanerne – og resten af verden – end i den konkrete, politiske virkelighed.

Med sin altid kampklare retorik, sine usandheder og besynderligheder blev Donald Trump den mest spaltende figur i USAs moderne historie. Familier og venner er holdt op med at tale sammen, fordi de stod på hver sin side af den politiske afgrund, det var Trumps metode altid at grave dybere. Han kom til med den udtrykte målsætning at »dræne sumpen« i Washington D.C. og genoprette det politiske systems handlekraft ved at angribe selve dets troværdighed indefra. I stedet kom han til at så den uforsonlige konflikts næsten uovervindelige mistillid, som man i Trump-æraen tydeligst kunne se brede sig på sociale medier: Dén, hvor alt for mange midt i værdikrigens krudtrøg ikke længere stoler på noget som helst.

Politisk blev Trump aldrig så farlig, som hans modstandere gerne ville gøre ham til. Tværtimod opnåede han visse resultater, man må anerkende: En skattereform, der satte yderligere gang i amerikansk økonomi, som for blot et år siden var historisk stærk. Et opgør med den hidtidige indvandringspolitik. Resultater en del borgerlige i en ren europæisk kontekst ville være stolte af. Internationalt fik han med sin bølleretorik overbevist NATO-landene om, at de skal betale mere for deres egen sikkerhed. Han tog fat om problemet med Kinas særstatus på frihandelsområdet. Og sikrede til sidst visse, begyndende resultater i Mellemøsten. Derimod var Trumps sære flirten med nogle af verdens værste despoter, herunder Nordkoreas Kim Jong-un, svær at goutere for de fleste uden for USA.

Men det store problem med Trump var hans evige yppen kiv, hans strategi med at så tvivl om de demokratiske institutioner. Senest det netop afviklede præsidentvalg, kernen i ethvert demokrati: Hvor borgerne er tildelt magten til at vælge eller vælte deres politiske ledere. Afstedkommer man med sin opviglen mistro til, at demokratiske valg foregår uden snyd, da leger man med ilden.

Der er derfor helt sagligt og objektivt nok at hele for den kommende præsident Biden – efter et år, hvor coronapandemien og raceurolighederne som følge af politidrabet på George Floyd har skubbet yderligere til fornemmelsen af et USA i grundlæggende ubalance. Når han og Kamala Harris signalerer heling, er det vigtigt. Men den må ske med meget mere end flotte ord. Biden og Harris må vise, at de ikke lader sig drive rundt i manegen af Demokraternes venstrefløj, men evner at række ud til de mere end 70 millioner amerikanske vælgere, der ved dette valg stemte på Donald Trump. De må tage disse menneskers problemer og synspunkter alvorligt og vise det i konkret politisk handling. I den forbindelse vil det slet ikke være nogen dårlig situation, hvis Senatet fortsat viser sig at blive republikansk kontrolleret. Det vil forpligte til et samarbejde, der leverer de faktiske resultater, som i Washington desværre er udeblevet i årtier. Kun ved at ændre disse tilstande fundamentalt kan Biden få vendt trumpismens mistro til systemet til ny tillid.

TOM JENSEN