Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Dronningen af USA

»Hun kunne være den præsident, alle ønsker i Det Hvide Hus de næste fire år. Men det er hun ikke.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lang vej til det amerikanske præsidentvalg, der finder sted i november næste år. Men allerede nu tegner der sig en reprise fra valget i 2008, hvor Hillary Clinton også stillede op som Demokraternes præsidentkandidat på en politisk platform, der ikke altid var til at gennemskue.

Hillary Clinton har gentaget denne seance ved nu i mere end et år at spille en slags kispus med vælgerne uden at fortælle, hvad hun egentlig vil i politik. Nu fanger bordet. Hun stiller op, , og nu er hun nødt til at lægge sin politik åbent frem i detaljer. Ellers taber hun med et brag, som hun gjorde for otte år siden til den stort set ukendte demokrat, Barack Obama. For vælgerne var dengang som nu i vildrede: Hvad er hendes politik? Selv hendes politiske venner siger, at Hillary Clinton holder kortene så tæt til kroppen af taktiske grunde, at ingen ved, hvad hun vil – udover at være præsident.

Læs også: Politiske modstandere klar med hurtigt Hillary-angreb

USA står over for en række påtrængende problemer, som skal løses. Kongressen og Det Hvide Hus samarbejder ikke. Der lovgives ikke. Reformer står i kø for at blive gennemført, og selv om der er et betydeligt opsving i gang i USA, så kan det hurtigt blive nulstillet, hvis ikke der sker noget på den politiske front. For ikke at tale om udenrigspolitikken, som i kraft af mange faktorer – ikke mindst Obamas vankelmodighed over at se verdens realiteter i øjnene – mangler en sikker hånd. Kan Clinton levere svarene på disse spørgsmål?

Ingen aner det trods det, at hun allerede på nuværende tidspunkt har gennemrejst USA på kryds og tværs, mødt vælgerne, talt til forsamlinger med og uden gigantiske honorarer og gennemført så mange møder med erhvervsliv og toppolitikere, som kun hun som person kan få i tale. Hvad der foreløbig er kommet ud af det, ved ingen. Men vælgerne håber, at hun nu begynder at fremlægge et valgprogram.

Hillary Clinton var populær, mens hun var udenrigsminister, og til en vis grad er hun redet med på den bølge. Hun er politisk begavet, hun er intelligent, og hun har en viden, de færreste andre kandidater besidder, både på udenrigs- og indenrigspolitikken. Hun kunne være den præsident, alle ønsker i Det Hvide Hus de næste fire år. Men det er hun ikke. For hun er også sin egen værste fjende med en arrogance, der bremser hendes muligheder for at samle politisk. Hun splitter og formår ikke at samle folk. Og det giver sig allerede udslag i, at hendes popularitetskurve er for nedadgående.

Læs også: »Hillary skal vise, at hun vil noget for andre end sig selv«

E-mail affæren, hvor hun som udenrigsminister nægtede at bruge ministeriets interne mail-system, men oven i købet kun ville bruge sin private e-mail gennem sin personlige server, har skabt mistillid blandt vælgerne. Det kan man se af den seneste meningsmåling, hvor hun i stater som Iowa og Colorado nu ligger under en forholdsvis ukendt kandidat som Republikanernes Rand Paul. Hun har problemer med at forklare, hvorfor hendes fond har modtaget penge fra lande som Saudi-Arabien. Man kunne blive ved. Svarene blafrer som sædvanlig i vinden hos Clinton.