Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Drømmeland

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien om Lindenborg Gods er på mange måder historien om Danmarks udfordringer i en global verden - og det er ikke nogen rar historie, der bliver fortalt i Berlingske Søndag. Lige som hos hundredvis af andre danske arbejdsgivere er der nemlig på godsets planteskole og i dets skovbrug i stor stil ansat dygtige, flittige og i det hele taget totalt sympatiske østeuropæere frem for dansk arbejdskraft. Hvilket er al ære værd - og i øvrigt en naturlig følge af et åbent samfund og arbejdskraftens frie bevægelighed i Europa. Ufaglærte udlændinge for eksempel fra Polen og Baltikum, der har forladt deres respektive hjemlande til fordel for et job i det fri i Østjylland, hvor de går til fuldstændig almindelig og overenskomstmæssig løn under trygge, ordnede og reglementerede danske forhold. Selv om arbejdet er både hårdt og beskidt og i alt slags vejr, så er det et arbejde og hyren i øvrigt højere, end de er vant til. Og de går ikke alene derude - næsten en femtedel af alle ansatte inden for dansk landbrug og jordbrug er således i dag udlændinge.

Samtidig er antallet af arbejdsløse danskere efterhånden oppe på 160.000, og det kan godt undre, at ingen af dem i stedet for bistand eller dagpenge tilsyneladende kan, vil og skal tage en tørn på Lindenborg Gods - eller for den sags skyld hos nogen af de mange andre arbejdsgivere rundt om i landet, hvor der tilsammen er ansat 56.000 østeuropæere for at få den nødvendige arbejdskraft. Også i det lys er regeringens reformdagsorden helt rigtig og denne uges forlig med de borgerlige om en tiltrængt opstramning af kontanthjælpssystemet prisværdig. Når historien stadig er så dyster for Danmark, er det heller ikke kun fordi, det jo i sagens natur er håbløst som nation at importere arbejdskraft, når så mange danskere går ledige rundt - jamen, det siger da sig selv. Nej, det største problem er faktisk, at den østeuropæiske arbejdskraft simpelthen er bedre end den danske, mere stabil og med meget færre sygedage - tilmed med et smil på læben. Som planteskolens direktør siger i dagens avis om sine udenlandske ansatte: »De har den mentalitet, danskerne havde for tyve år siden. Når man har et arbejde, så passer man det.«

Hvis det virkelig er rigtigt, og hvis vi hverken orker at tage det hårde og beskidte arbejde eller kan konkurrere på kvaliteten i forhold til de arbejdsvillige østeuropæere, vil drømmen om et Danmark også i fremtiden blandt verdens rigeste, bedste og såmænd lykkeligste lande næppe nogensinde gå i opfyldelse. Udfordringen med den udenlandske arbejdskraft her handler jo ikke om lønpres og dårligere arbejdsforhold, som de danske fagforeninger ellers hårdnakket hævder. Dybest set er udfordringen os selv, om vi gider og tager os selv tilstrækkeligt seriøst og alvorligt som samfund. Det handler om vores selvforståelse og samfundssind og alt muligt andet, der rækker længere og videre, end hvad lovgivere kan lovgive om. Historien om Lindenborg Gods er på mange måder historien om Danmark i dag - og det er en vigtig historie at fortælle.