Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Drabet på Nedim Yasar er uanset motivet også et anslag mod det frie ord

Nedim Yasars fortid som bandeleder hverken kan eller skal forklares eller undskyldes. Men efter sin exit havde han viet sit liv til at fortælle om sin fortid, blandt andet for at advare andre mod at gå ind i de kriminelle bandemiljøer. Det er helt uacceptabelt, at en sådan stemme nu er bragt voldeligt til tavshed.

Nedim Yasar, radiovært og tidligere bandemedlem, blev mandag skudt i København, da han forlod receptionen for sin bog, der netop er udkommet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Nicolai

Tirsdag udkom radioværten Nedim Yasars bog, »Rødder – en gangsters udvej«, hvor han i samarbejde med journalisten og medværten på Radio24syv-programmet »Politiradio«, Marie Louise Toksvig, fortæller om sit liv som kriminel leder af banden Los Guerreros, men også om sin vej ud af bandemiljøet igen for fem år siden.

Nedim Yasar oplevede aldrig bogen udkomme. Mandag aften blev han skudt på åben gade på Nørrebro i København, netop da han havde forladt sin egen bogreception. Tirsdag middag meddelte Københavns Politi, at han er afgået ved døden.

Det er umuligt at fastslå det præcise motiv for et drab, hvor gerningsmanden end ikke er fundet. Det kan være et gammelt regnskab fra bandetiden, der skulle gøres op. Så sent som søndag aften fortalte Nedim Yasar til TV 2, at han stadig kiggede sig over skulderen nu fem år efter sit exit fra bandemiljøet, og at han siden havde måttet flytte rundt til forskellige beskyttede adresser som en del af exitprogrammet.

Men det er samtidig umuligt ikke at opholde sig ved den kendsgerning, at det ikke alene er en tidligere bandeleder, der er blevet koldblodigt myrdet i København. Det er samtidig en mand, der efter sin kriminelle fortid havde dedikeret sit liv til at fortælle om sin fortid, blandt andet med det sigte at advare andre mod at blive hvirvlet ind i bandemiljøerne. Det gjorde han på Radio24syv, det gjorde han som foredragsholder – og det gør han i den bog, der udkom på hans dødsdag.

Uanset motivet kan skuddrabet derfor ikke isoleres til at være et angreb på en tidligere kriminel. Det er også i praksis et angreb på retten til at lægge sin fortid bag sig, og det er et angreb på retten til at bruge sin ytringsfrihed til at fortælle om det. Man kan frygte, at færre nu vil vove at bryde med den kriminelle underverden, som indvandrerbanderne udgør. Og man kan frygte, at endnu færre vil vove at tale og skrive om deres fortid.

Hans kriminelle fortid kunne og kan hverken bortforklares eller undskyldes. Det er en alvorlig sag at være bandemedlem. Det er alvorligt at gøre karriere som kriminel bandeleder. Det er helt på sin plads at kræve voldsomme konsekvenser fra samfundets side, når bander udøver vold, i mange tilfælde i en benhård kamp om narkomarkeder. Staten må og skal have tilstrækkelige redskaber til at kunne bekæmpe det uvæsen, som banderne udgør, herunder muligheden for at udvise bandemedlemmer, der ikke er danske statsborgere. Derfor var det godt, at Højesteret i går, samme dag som bogen »Rødder« udkom, samme dag som dens hovedperson afgik ved døden, traf den afgørelse, at Loyal to Familias leder, Shuaib Khan, skal udvises af Danmark for at have truet en betjent i sommeren 2017.

Vi kan som borgere i det danske samfund med rette forlange nultolerance over for en underverden, der over de seneste år alt for mange gange er kommet frem til overfladen med skyderier ikke mindst i københavnske kvarterer, hvor beboerne har følt sig stærkt utrygge og i fare.

Nedim Yasar havde en fortid i disse bandemiljøer. Han tjente mange penge på hashhandel. Han røg i fængsel. Men han besluttede også at forsøge at kompensere for denne fortid ved at lægge afstand til den – og råde andre potentielle bandekriminelle til at gøre det samme.

Det er helt og aldeles uacceptabelt, at en sådan stemme bringes voldeligt til tavshed, og enhver retskaffen samfundsborger må føle stor vrede over et drab, der uanset motivet ikke kan opfattes som andet end også et anslag mod det frie ord. TOM JENSEN