Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

DF bør komme med egne vækstbud

»Der hviler et enormt ansvar på Thulesen Dahls skuldre.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis sommergruppemøde giver forhåbentlig flere positive svar på, hvad partiet ønsker ved efterårets afgørende politiske forhandlinger om fremtidens retning for Danmark. Indtil nu har DF været dygtig til at fortælle, hvad partiet ikke vil, men når Kristian Thulesen Dahl åbner for regeringsdeltagelse efter et folketingsvalg, er det vigtigt at have klare bud på, hvad DF selv prioriterer ved de kommende 2025-forhandlinger. Både vækstudfordringen i dansk økonomi og udlændingepolitikken må adresseres til efteråret, for de hænger i nogen grad sammen.

Reelt handler 2025-rammen for dansk økonomi om mere end penge. Talentfuldt og dygtigt har DF fået den dagsorden sat, at der, foruden en debat om, hvor mange nytilkomne Danmark egentlig kan rumme, knytter sig betydelige økonomiske problemer med flygtninge- og migrantkrisen. Integrationsindsatsen vil fortsat være omfattende og dyr. Selv hvis det lykkes at indfri de ambitiøse mål om, at halvdelen af de nytilkomne skal i beskæftigelse inden for tre år, vil de offentlige finanser være belastet. Af samme grund er stramninger af udlændingepolitikken i spil. Målrettede stramninger vil medvirke til at øge råderummet for dansk økonomi. Det kan være med til at finansiere lettelser i skatten. I særdeleshed erkender Liberal Alliance sammenhængen. Imens er rød blok dybt splittet i dette spørgsmål.

Socialdemokraterne er nok klar til udlændingestramninger. Men det er kun halvdelen af diskussionen. Den anden halvdel handler om vækstproblemet i dansk økonomi. Hvis Danmark siden 2008 havde haft samme evne til at skabe vækst som Sverige, var vi 233 mia. kr. rigere ifølge Dansk Byggeri. DF bør give sit bud på, hvordan vi fremmer væksten. Svaret er ikke flere penge til velfærd, som Mette Frederiksen (S) foreslår. Svaret er heller ikke nye straffeaktioner mod boligejerne. Hverken af dem i hus eller lejlighed.

DF tog modigt medansvar for reformer, da finanskrisen krævede en genopretning under den forrige Løkke-regering. Dengang svigtede S totalt. Når DF oveni melder sig som muligt kommende regeringsparti, er det rimeligt at forvente klare svar. I de kommende år bliver det afgørende at bryde ud af lavvækstfælden. Det kræver bedre vilkår for virksomhederne, at unge kommer hurtigere igennem bedre uddannelser, en højere pensionsalder, men også at flere i den erhvervsaktive alder kommer i gang, bl.a. fordi mængden af det grå guld vokser. Her er skattetrykket et parameter. Skatten i bunden kan lempes, så det bliver mere attraktivt at arbejde. Det bør suppleres med en fortsættelse af skattereformen fra 2012 med en afdæmpet stigning i overførselsindkomsterne. At lettelser i topskatten i høj grad vil være selvfinansierende viser, at en topskattelettelse vil sætte mere gang i dansk økonomi og virke vækstfremmende. Hvis væksten fortsætter med at være lav, bliver det endnu sværere at finansiere velfærdsgoder til ældre, uforskyldt ledige og investere i uddannelse, forskning og innovation.

DF har med sine 37 mandater afgørende medansvar for sammen med de andre blå partier at sikre, at 2025-forhandlingerne ender med, at vi atter får gang i væksten. At påpege fejl og mangler er fint nok, men der hviler et enormt ansvar på Thulesen Dahls skuldre for efter sommergruppemødet at formulere de positive bud på, hvordan Danmark bliver rigere – ikke fattigere.