Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Det rette valg

»Mens det er klogt af May at udskrive valg nu for at styrke sin position ved forhandlingsbordet, er risikoen naturligvis, at hun taber. Og som vi alle lærte sidste år, kan britisk politik være overordentlig uforudsigelig.«

Foto: TOBY MELVILLE

Lige siden briterne sidste år besluttede sig for at forlade den Europæiske Union, har det været diskuteret, om de nu virkelig også mente det. Men det gjorde de bestemt, sagde premierminister Theresa May, der slog fast, at »Brexit betyder Brexit«.

Siden kom diskussionen om, hvilket Brexit briterne så ville have. Der var mange forskellige ønsker afhængigt af, hvem man spurgte. Men da det stod klart for May, at hun ikke kunne få både i pose og i sæk, valgte hun et hårdt Brexit, der betyder, at Storbritannien ikke skal ligge under for EUs krav om arbejdskraftens fri bevægelighed, men til gengæld betyder et britisk farvel til det indre marked.

Derfor er det valg 8. juni 2017, som May udskrev tirsdag, afgørende for hendes mandat ved forhandlingsbordet under de ulykkelige skilsmisseforhandlinger i Bruxelles i de kommende år. Desuden vil det give premierministeren, der arvede sin post efter David Cameron, en styrket position som folkevalgt.

Naturligvis kan man sige, at May allerede har et mandat i form af de 52 procent af vælgerne, der stemte for Brexit, men såfremt hun vinder valget i juni, kan hun med god ret hævde, at et flertal af briterne vil have et hårdt Brexit, og formentlig slippe for mange kritikeres påstande om, at hun ikke repræsenterer det britiske folks vilje. Desuden har May absolut ikke behov for at skulle fokusere på et valg på hjemmefronten, mens de altafgørende forhandlinger med Bruxelles er i fuld gang.

Da May tirsdag præsenterede valget, langede hun hårdt ud efter sine politiske modstandere, som hun anklager for at så splid op til Brexit-forhandlingerne. Mens Labour ifølge May har truet med at stemme imod den endelige Brexit-aftale, er det ingen hemmelighed, at Liberaldemokraterne foretrækker et blødt Brexit fremfor et hårdt, mens Scottish National Party efter Brexit taler om endnu en skotsk uafhængighedsafstemning. Det kan være det samme at være med i Storbritannien, hvis det ikke længere betyder at være medlem af EU, er argumentationen for at stemme om uafhængighed så kort tid efter 2014, hvor et flertal som bekendt besluttede sig for, at Skotland skulle forblive britisk.

Det skal blive interessant at se, om det EU- og indvandringskritiske UKIP vil gå mere eller mindre i opløsning som følge af sin egen store succes sidste år. Som partiets mest kendte ansigt, den tidligere formand Nigel Farage, tidligere har udtalt, var hans eneste mål at få Storbritannien ud af EU, og spørgsmålet er, om vælgerne mener, at partiet nu har mere at byde på.

Også for Labours leder, Jeremy Corbyn, er valget særdeles afgørende. Corbyn har slået sig op på en mere klassisk venstrefløjspolitik end den midtersøgende linje, som blev lagt med Tony Blair. Det har Corbyn skabt sig ikke så få fjender på internt i partiet, og hvis han ikke vinder valget i juni, er det svært at se ham som fortsat leder af et parti, der nervøst skæver til søsterpartiernes grumme skæbne i henholdsvis Holland og Frankrig, hvor de groft sagt er ligegyldige i det politiske landskab.

Mens det er klogt af May at udskrive valg nu for at styrke sin position ved forhandlingsbordet, er risikoen naturligvis, at hun taber. Og som vi alle lærte sidste år, kan britisk politik være overordentlig uforudsigelig.