Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Det kan ikke siges bedre – »Covfefe«

Foto: JONATHAN ERNST.
Læs mere
Fold sammen

Donald Trump har som sædvanligt sat dagsordenen. Denne gang med et helt nyt ord, »Covfefe«, som ingen aner, hvad betyder.

Kort fortalt sendte den amerikanske præsident forleden endnu et tweet ud, som angreb pressens dækning af ham, og som sluttede med det kryptiske ord »Covfefe«.

Siden har de sociale medier været optaget af, hvad ordet egentlig betyder, med alle mulige spøgefulde forklaringer, selv om den nærliggende årsag er, at Trump bare ramte forkert på tasterne en sen aftentime.

Trumps nylige rundrejse til Saudi-Arabien, Israel, Vatikanet, NATO og G7-mødet har været et studie i folkedybets evne til at fortolke alt muligt ind i Trump og hans families kropssprog i en sjældent set interesse for alt det, man kunne iagttage på korte, redigerede klip fra et andet af de sociale medier, YouTube.

Hvem husker ikke debatten om, hvorvidt Donald Trump havde været oppe at skændes med sin hustru i præsidentens fly, fordi Melania Trump daskede præsidentens hånd væk, da han forsøgte sig med et kærligt klem. Hvem husker ikke Trumps forsøg på at nå frem i forreste linje ved at skubbe Montenegros premierminister til side. Eller den franske præsidents forsøg på at ydmyge Trump ved at lade som om, at han ville give ham hånden først, men i stedet vendte sig mod den tyske kansler.

Det har en god underholdningsværdi, selv om ingen i virkeligheden aner, hvilke motiver og tanker der lå bag.

Vi er blevet afhængige af en ultrakort version af en »virkelighed«, der måske kun eksisterer i vores egne hoveder. Der foregår et tigerspring i udviklingen lige nu, som rækker ud over de sociale mediers magt.

Historien har været fyldt med disse markante skred. Præsidentkampen mellem John F. Kennedy og Richard Nixon i 1960, hvor TV for første gang begyndte at spille en kolossal rolle, var en af dem. Eller radioens gennembrud, da præsident Calvin Coolidge i 1923 var den første præsident, der henvendte sig til den amerikanske befolkning via det nye medie.

Trump er den første præsident, der grænseoverskridende bruger de sociale medier. Hans forgænger, Barack Obama, gjorde det på en anden måde. Men Trump har brugt især Twitter til at fremme sin politik over for sin vælgerskare. Twitter har domineret hans kampagne, men de sociale medier dominerer nu hans præsidenttid.

Fra at være offensiv på de sociale medier er Trump nu ved at blive et offer for de selvsamme medier. Han har langsomt, men sikkert – gennem de sociale medier – bevæget sig fra at kontrollere den offentlige samtale til at være den, der bliver iscenesat af befolkningen på de sociale medier.

Det sætter nogle grænser for den politik, der bliver ført i fremtiden, hvor iscenesættelsen i højere grad end tidligere kommer i spil i ultrakorte formater.

Godt for demokratiet? Næppe. Men det gode ved det hele er, at det ser ud til, at folk også vil vide, hvad der reelt foregår.

De toneangivende amerikanske aviser har haft fremgang. Folk ønsker at få et perspektiv på det, de tror de ser, i de korte formater. Det er godt for samtalen i det offentlige rum og for debatten.

Det nye ord »Covfefe« giver dermed god mening. For det betyder i virkeligheden, at vi skal huske, at der også er en virkelighed, der rækker ud over de sociale medier.