Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Det Danmark vi ønsker

»Fordeling af andre folks penge er en del af Socialdemokraternes DNA. Mere overraskende er Det Radikale Venstres manglende interesse for samfundets indtægtsside.«

Rød valgsejr kræver, at 5.000 vælgere dagligt flytter deres kryds henover midten, lyder beregning på baggrund af Altinget.dk's anerkendte og vægtede analyse af blokkenes aktuelle styrkeforhold. Her ses statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på Nørreport Station, hvor hun var ude at møde vælgere, kort efter at hun havde udskrevet folketingsvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valgkampen har længe været i fuld gang. Nu er valget så omsider også officielt udskrevet. Efter et nøje planlagt forløb, der tog afsæt i nytårstalen, besluttede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes marketingeksperter og politiske rådgivere forleden, at forårets mange politiske løfter har bragt regeringen i nærheden af et genvalg.

Desværre kan Thorning-Schmidt og hendes rådgivere få ret. Regeringen har med en vis succes stillet den ene gavebod op ved siden af den anden, mens den samtidig søger at skræmme vælgerne bort fra det blå alternativ: Sig nej til eksperimenter. Nej til skattelettelser, verdens største offentlige sektor skal vokse endnu større. Vi er det sikre, vi er det Danmark, du kender, lyder det fra det dominerende regeringsparti, Socialdemokraterne.

Læs også: Fem ting vi kommer til at tale om i valgkampen

Egentlig er det ganske utroligt, at regeringen drømmer om at vinde et valg på fortiden. Danmark er et godt land, men har også store og voksende problemer. Næsten 800.000 mennesker lever af andre menneskers penge fremfor at tjene deres egne. De nye job, der skabes, besættes i overvejende grad af udlændinge, særligt østarbejdere. Det er afgørende for den velfærd, som står i centrum for alle partiers valgkamp, at der tales meget mere om, hvordan Danmark vil forsørge sig selv, end der tales om, hvordan pengene skal fordeles.

Socialdemokraternes iver for at overgå de blå partier i løfter om flere penge er naturligvis ikke overraskende. Fordeling af andre folks penge er en del af Socialdemokraternes DNA. Mere overraskende er Det Radikale Venstres manglende interesse for samfundets indtægtsside. Hvor er de Radikales reformer blevet af? Hvor er de topskattelettelser, partiet hidtil har talt stærkt for? Partiet er tydeligt klemt mellem på den ene side en statsminister, der tager stærkt afstand fra Venstres forslag om farlige skattelettelser, og på den anden side sin egen politik, som vistnok stadig går ud på at give netop skattelettelser på arbejdsindkomster.

Læs også: Statsminister søges: Er dette et job for dig?

På den borgerlige side er tre af de fire blå partier fokuseret på at sikre fællesskabets fremtidige indtægter. Undtagelsen er Dansk Folkeparti, der er mere optaget af vælgerkonkurrencen med Socialdemokraterne end af landets behov. Venstre har lagt klart ud med ønsket om skattelettelser i bunden og et kontanthjælpsloft som sammen med en integrationsydelse til indvandrere kan nedbringe antallet af mennesker, for hvem det overhovedet ikke kan betale sig at arbejde. Antallet er nået monsterstørrelse. Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har gjort det klart, at han ikke er kandidat som statsminister for en regering, der ikke har en løsningpå  denne opgave på dagsordenen. Der er også et nødvendigt fokus på gruppen af unge, der aldrig får uddannelse og job. Men man savner en større plan for det Danmark, som Venstre og for den sags skyld de øvrige blå partier forestiller sig.

Skal de blå partier vinde valget, skal visionen om det Danmark, vi ønsker, skæres tydeligt ud. Lad så Socialdemokraterne om at nøjes med fortidens. Regeringen bliver forhåbentlig selv snart en del af den.